Felfüggesztette a litván marhahúsimportot a kínai vámigazgatási hivatal. Bár döntésüket nem indokolták, mégis feltűnően a két ország közötti diplomáciai és kereskedelmi konfliktus közepette léptek. Tajvan rumfelvásárlással igyekszik csökkenteni a gazdasági károkat.

Az ügynökség általában abban az egy esetben szokta leállítani a húsimportot, ha az exportáló nemzetnél állatinfluenza tombol. 

Csakhogy a közelmúltban a balti állam egyetlen esetről sem tett jelentést az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE).

Fotó: VALERIY SHUSTOV / AFP

A pekingi döntés azonban azután látott napvilágot, hogy Nagy-Britannia hétfőn bejelentette, csatlakozva az Egyesült Államokhoz és Ausztráliához, támogatja a Kínával szemben indított uniós kereskedelmi pert.

Az EU a múlt hónapban felhívást kezdeményezett a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO), azzal vádolva Kínát, hogy diszkriminatív kereskedelmi gyakorlatokat alkalmaz Litvániával szemben, amely az EU egységes piacának integritását is veszélyezteti. 

A Kínába irányuló litván tavaly decemberben 91 százalékkal esett vissza az előző évhez képest az Európai Bizottság adatai szerint.

Kérni fogjuk, hogy harmadik félként csatlakozhassunk az EU–WTO-konzultációhoz, hogy megmutassuk, együtt küzdünk a gazdasági kényszer ellen a kereskedelemben – írta a Twitteren Anne-Marie Trevelyan, az Egyesült Királyság Kereskedelmi Tanácsának elnöke. Az Egyesült Államok, Ausztrália és Tajvan már korábban jelezte, hogy csatlakozni szeretne a konzultációkhoz.

Litvánia tavaly engedélyezte Tajvannak, hogy nagykövetséget nyisson a fővárosban, Vilniusban a saját neve alatt, nem pedig a Kínai Népköztársasághoz csatolva. Ez meglehetősen feldühítette Pekinget, aki saját területeként tekinti a szigetre.

Fotó: Shutterstock

Csao Li-csien (Zhao Lijian), a kínai külügyminisztérium szóvivője nem kívánta részletezni a marhahús-felfüggesztést, de felhívta Litvánia figyelmét, hogy javítsa ki az elkövetett hibáit. 

Litvániának szembe kell néznie a tényekkel, orvosolnia kell saját hibáit, és vissza kell térnie az egy Kína elvhez, ahelyett, hogy összekeverné a jót a rosszal 

– mondta Csao, utalva arra a kínai politikára, amely megköveteli, hogy az országok hozzá tartozóként ismerjék el Tajvant.

A tajvani külügyminisztérium elítélte a legújabb kínai lépést, „zaklatásnak” bélyegezve azt, valamint szerintük tökéletesen megmutatja, hogy az ázsiai óriás hogyan próbálja befolyásolni egy másik ország külpolitikáját. 

Határozottan kiállunk Litvánia mellett 

– nyilatkozta az újságíróknak Joanne Ou, a minisztérium szóvivője.

Peking a világ legnagyobb marhahúsimportőre, de a Litvániából érkező szállítmányok mennyisége elenyésző. A kínai vámadatok szerint az éves szinten 2,36 millió tonna importált marhahúsból mindössze 775 tonna érkezett Litvániából 2021-ben.

Tajvan azzal próbálja meghálálni a litván döntést, hogy elkezdte felvásárolni a rumot, 

ezzel is enyhítve a kínai korlátozások okozta károkat. Ráadásul a kereslet is nagy rá, az első 1200 palackból álló tétel kevesebb mint egy óra alatt fogyott el.