Japán öt hónapja először csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó hivatalos becslését csütörtökön, miután az omikron gyors terjedése miatt több helyen vissza kellett állítani a korlátozásokat, ami visszafogta a szolgáltatások kezdődő fellendülését. Az október és december közötti időszakban elért 5,4 százalékos évesített GDP-növekedést követően az idei első negyedévre vonatkozó előrejelzést nullához közeli szintre, vagy akár zsugorodásra csökkentették.

A japán gazdaság továbbra is élénkül, de a koronavírus ismételt terjedése miatt megfigyelhetőek bizonyos gyengeségek 

– áll a kormány februári gazdasági jelentésében, amelyet a Kisida Fumio miniszterelnök vezette kabinet hagyott jóvá.

Fotó: Shutterstock

A kulcsfontosságú gazdasági összetevők közül a kormány szeptember óta először rontotta a magánfogyasztás értékelését, mondván, hogy a fellendülés az utóbbi időben megtorpanni látszik.

Éttermek, közlekedés, szállodák, utazás – a fogyasztás e szolgáltatások terén január vége óta gyenge 

– mondta egy kormánytisztviselő.

Japánban a koronavírus fertőzések száma február elején napi 100 ezerre, rekordszintre ugrott. A fertőzések azonban az elmúlt napokban csökkenni kezdtek, miután a legtöbb régióban újra bevezették az éttermek nyitvatartására és a nagy rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat.

A hatóságok nem változtattak az ipari termeléssel kapcsolatos előrejelzéseken, annak ellenére, hogy a járvány a munkaerő- és alkatrészellátás megzavarásával járhat, ugyanakkor a Reuters Tankan e heti felmérése szerint a japán gyártók hangulata 11 hónapos mélypontra esett. A kormány emellett 10 hónapja először frissítette a beruházási kiadásokra vonatkozó becslését, tükrözve a negyedik negyedévi GDP-adatokban szereplő robusztus üzleti kiadási adatokat, valamint módosította a nagykereskedelmi inflációról alkotott véleményét is, utalva a fokozatos emelkedésre, miután a januári áradatok havi szinten emelkedést mutattattak. 

A fogyasztói árak azonban – az energia és a friss élelmiszerek volatilis árait leszámítva – érdemben nem változtak, 

a decemberben mért 0,5 százalékos éves szintű emelkedés óta, ami nem tekinthető a fogyasztást jelentősen befolyásoló mértékűnek, arra viszont elég lehet, hogy a fogyasztói hangulatot negatívan befolyásolja, ami lefelé irányuló nyomást hozhat. A jövőben tehát továbbra is ez igényelhet nagyobb kormányzati figyelmet – tette hozzá egy kormányzati tisztviselő.