Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed illetékesei nyitottak a gyorsabb kamatemelésre az idén, és készek más monetáris szigorításra is, ha az továbbra is magas marad – áll a Fed január 26-án záródott kétnapos ülésének a jegyzőkönyvében.

Több Fed-tisztviselő támogatta az eszközvásárlási program idő előtti befejezését, hogy „még erősebb jelzést” küldjenek a piacnak, miszerint elkötelezettek a fogyasztói árak növekedésének lassítása mellett. Végül azonban úgy döntöttek, nem változtatnak a program időtartamán, amely március 10. körül fut ki.

Fotó: Stefani Reynolds / AFP

A Fed kamatalakító Nyílt Piaci Bizottságának (FOMC) tagjai szerint hamarosan célszerű lenne megkezdeni a kamatemelést, de a döntést a legfrissebb makrogazdasági adatok ismeretében lehet csak meghozni.

A legtöbb Fed-tisztviselő az infláció lassulására számított a januári ülésen.

A Fed előrejelzése szerint a fogyasztási kiadások árindexének (PCE-index, ami a jegybank által preferált inflációs mutató) növekedési üteme az idén 2,6 százalékra lassul a jelenlegi 5,8-ről. Az infláció jövőre tovább mérséklődik, így az index 2 százalék körülire süllyed.

Az FOMC tagjai általában az infláció enyhülését várják az év során, mivel a kereslet-kínálat egyensúlyhiánya csökken és a monetáris politika szigorodik – áll a jegyzőkönyvben.

A következő kamatdöntő FOMC-ülést március 15–16-án tartják, amely után frissített gazdasági előrejelzést is közzétesz a Fed.