A Brent típusú olaj ára a határidős jegyzésekben 1,7 százalékkal, 95,17 dollárra ugrott hétfőn délután, a West Texas Intermediate (WTI) 1,3 százalékkal, 92,29 dollárra drágult. „Az olajárak ismét felfelé masíroznak, ahogy halványul az újabb amerikai-orosz csúcstalálkozó esélye, miközben az OPEC változatlanul küzd a kvóták teljesítéséért, amelyek nagyrészt a súlyos globális energiahiányt okozták" –  idézte a Reuters Pratibha Thaker, az Economist Intelligence Unit munkatársát.

Fotó: Equinor

Az arab olajtermelő országok miniszterei vasárnap azt mondták, hogy az OPEC+-nak ragaszkodnia kell a jelenlegi megállapodásához, amely szerint havonta 400 000 hordó/nap olajkibocsátást kell növelnie, és elutasították azokat a felhívásokat, hogy az árakra nehezedő nyomás enyhítése érdekében többet szivattyúzzanak.

„Ha Oroszország inváziót indít Ukrajna ellen, akkor a Brent ára hordónként száz dollár fölött tetőzhet még abban az esetben is, ha sikerül megállapodásra jutni Iránnal” – figyelmeztetett Vivek Dhar, a Commonwealth Bank elemzője. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) azt reméli, hogy Irán hamarosan ismét teljes jogkörrel felruházott tagja lehet a kartellnek, mert az ellene atomprogramja miatt meghozott szankciókat visszavonják a nagyhatalmak.