Nem jelent formális döntést, de sejteti a jövőt, hogy a nemzetközi olajtechnológiai konferencián Rijádban összegyűlt arab olaj- és energiaügyi miniszterek a Reuters jelentése szerint úgy vélték, nem kell változtatni azon a terven, hogy az OPEC+ országcsoport ne növelje jobban a havi olajkitermelést az elhatározott 400 ezer hordónál.

Fotó: Equinor

A kijelentésnek már hétfőn meglátszhat a hatása az olajpiacon, miközben az aggodalmakat - és az árakat - az orosz-ukrán válság is növeli. Az amerikai CLc1 nyersolaj ára 91 dollár körül zárta a hetet, miután december 1 óta 40 százalékot emelkedett, és a héten megkóstolta 2014 óta a legmagasabb szintjét. Az európai Brent ár eközben majdnem hétéves csúcsot ért el. 

A jelentés Abdul Dzsabbar iraki olajminisztert idézi, aki szerint, ha az energiapiac javát tekintik, az OPEC+-nak fenn kell tartania az eddigi kitermelési megállapodást, hogy elkerülhesse a meglepetéseket. A kitermelők február 2-án egyeztek meg erről a stratégiáról, miután a tagjai amúgy is küszködnek, hogy megfeszített kapacitásaikkal megfeleljenek a nagy olajfogyasztók megnövekedett keresletének. 

A szaúdi energiaminiszter, a befolyásos Abdulaziz bin Szalmán a konferencián ugyanakkor bírálta azt a globális stratégiát, hogy csak a megújuló energiaforrásokra koncentrálják a beruházásokat. Mind mondta: ezzel nem fogják tudni kielégíteni a pandémia után felszökő energiaigényeket. "A pandémia és a most zajló kilábalás megtanított bennünket az óvatosságra" - tette hozzá a herceg.

A magas olajárak több fronton is bizonytalanabbá teszik a gazdasági kilátásokat. Nem csak a háztartások számára válik drágábbá a közlekedés, hanem a vállalkozások számára is a szállítás, ami a felszökő termelői árakon keresztül újabb körben drágíthatja az árukat és a szolgáltatásokat.

A részvénypiac is komoly slamasztikába kerülhet, ha az olajár meghaladja a 125 dollárt hordónként, és ott is marad egy darabig, mivel ez túlfűtheti az inflációt - idézte egy másik jelentésben a Reuters Peter Cardillót, a Spartan Capital Securities főközgazdászát. "Ez azt jelentené, hogy a Fednek sokkal agresszívebbnek kell lennie, és ez bizonnyal nem lenne egy kellemes változat a részvénypiacnak" - tette hozzá.

Egy másik nyilatkozatban Cardillo már korábban elmondta, hogy ha Oroszország lerohanja Ukrajnát , az hatalmas károkat okozhat a világgazdaságnak, és könnyedén a 125 dollár fölé tornázhatja az olaj árát, felidézve még a globális rémét is.