Joe Biden amerikai elnök várhatóan 770 milliárd dollárt meghaladó védelmi költségvetés elfogadását kéri a kongresszustól a következő pénzügyi évre, mivel a Pentagon a hadsereg modernizálására törekszik 

– közölte több forrás a Reuters hírügynökséggel –, ami túlszárnyalná Donald Trump korábbi elnök rekordösszegű költségvetési javaslatait is.

Lloyd Austin védelmi miniszter és a Fehér Ház Irányítási és Költségvetési Irodája (OMB) között folyamatban lévő költségvetési tárgyalások 770 milliárd dollárnál magasabb védelmi javaslatról szólnak az október 1-jén kezdődő 2023-as pénzügyi évre vonatkozóan. A kormányzaton belül zajlanak a tárgyalások, és a végleges összeg még változhat, mielőtt a költségvetési javaslatot a következő hónapokban benyújtják – tette hozzá a Reuters.

Fotó: EyePress via AFP

A védelmi büdzsé legfontosabb tételei tartalmazzák a Pentagon fizetésekre, harckocsikra és a Lockheed Martin által gyártott lopakodó F–35-ös repülőgépekre fordított kiadásait, valamint az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris fegyverprogramjaira, valamint más ügynökségek védelmi vonatkozású tevékenységeire szánt forrásokat.

A költségvetés legfőbb prioritásai között szerepel emellett a hajóépítés, az űrbeli képességek fejlesztése, a rakétajelző rendszer, valamint a ballisztikus rakéták indítására képes tengeralattjárókból, bombázókból és szárazföldi kilövőállásokból álló nukleáris „triász” modernizálása.

A védelmi költségvetés legnagyobb szeletéből a Lockheed, a Northrop Grumman és a General Dynamics vállalat részesül.

A Reutersnek nyilatkozó forrás szerint a fegyverzet modernizációja és az ilyen irányú kutatás-fejlesztés a Kínával és Oroszországgal szembeni katonai fölény fenntartása miatt nélkülözhetetlen.

A Trump utolsó hivatali évében kidolgozott védelmi költségvetési javaslat 752,9 milliárd dollárról szólt, melyet a kongresszus 25 milliárddal megemelt, így az végül 778 milliárd lett a 2022-es pénzügyi évre. Várható, hogy a kongresszus ismét megemeli azt az összeget, amit az elnök a védelmi költségvetésre előirányoz.