A németországi építkezéseken a nyersanyagárak tavaly szinte robbanásszerűen megugrottak. Az egyes építőanyagok – például a fa és az acél –1949 óta nem látott áremelkedést produkáltak – jelentette csütörtökön a Szövetségi Statisztikai Hivatal.

A szerkezeti faanyag például 77,3 százalékkal drágult az előző évhez képest, míg a betonacél rudak 52,8 százalékkal kerültek többe, mint 2020-ban.

Más fontos köztes termékek, mint például a nyersolajból származó bitumen, az epoxigyanták vagy a rézötvözetek szintén jelentősen meghaladták a termelői árak általános emelkedését, amelyet a hivatal 10,5 százalékra becsül 2021-re. A továbbra is nagy keresletnek örvendő építőipari szolgáltatások árai ennek következtében szintén meredeken nőttek. 

Fotó: INA FASSBENDER

A vállalatok átlagosan 9,1 százalékkal többet kértek az építkezőktől és a fejlesztőktől. 

Az emelkedő árak ellenére Németországban az utóbbi időben több új építési engedélyt adtak ki, ami szintén a kormányzati ösztönzők következménye. Ez az első negyedévben az építési engedélyek fellendüléséhez vezetett. 

2021-ben várhatóan a negyedik egymást követő évben nő az építési engedélyek száma.

2021 januárja és novembere között az új lakó- és nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma az előző évhez képest 4,5 százalékkal, mintegy 145 ezerre emelkedett, ami 2006 óta a legmagasabb érték. Az építési engedélyek száma fontos vezető mutató a jövőbeli építési tevékenység becslésére, mivel az építési engedélyek a tervezett építési projekteket jelzik. A még el nem kezdett vagy be nem fejezett építési projektek száma (az úgynevezett építési hátralék) azonban 2008 óta emelkedik: 2020-ban az engedélyezett, de még be nem fejezett lakások hátraléka mintegy 780 ezer lakás volt.