Az orosz külügy szóvivője, Maria Zakharova kedd reggel azzal gúnyolódott, hogy vaklárma volt a Nyugat háborús hisztériája, amit az is bizonyít, hogy a déli és nyugati katonai körzetek egységeit elkezdték visszaszállítani bázisaikra, miután számukra véget ért a hadgyakorlat.

Fotó: Russian MoD / EyePress via AFP

Miután hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy maradt még esély a feszültségek diplomáciai úton történő rendezésére, ezért a csapatvisszavonás hírére sokan azt kezdték találgatni, hogy ez már a tényleges enyhülés előjele lehet-e.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak azonban elmondta, hogy vannak ugyan jelek arra, hogy Moszkva kész folytatni a tárgyalásokat, ami óvatos optimizmusra ad okot, de eddig nem látszik a de-eszkaláció semmilyen jele a helyszínen az orosz fél részéről.

Olaf Scholz német kancellár, aki kedden érkezett Moszkvába, hogy Putyinnal tárgyaljon, a későbbiekben tisztább képet adhat a helyzetről.

Az orosz alsóház már határozott – most Putyinon a sor

Határozatban javasolta az orosz parlament alsóháza kedden Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy ismerje el a két délkelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságot”.

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán néphez intézett hétfő esti beszédében elismerte, hogy nagyon nagy a veszélye annak, hogy Oroszország szerdán megtámadja Ukrajnát. Február 16-át ezért a Nemzeti Egység napjává és ezzel együtt munkaszüneti nappá nyilvánította. Kijelentette, hogy egész Ukrajnát fellobogózzák, és felkészítik a harcra.