Alaptalan hisztériának nevezte az Ukrajna ellen szerdán induló támadásról szóló amerikai híreszteléseket a Kreml az Olaf Scholz német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozása előtti sajtótájékoztatón. Moszkva szerint a megbeszélés hosszú ideig fog tartani, mivel számos kérdés van, amit a két vezetőnek meg kell vitatnia – jelenti a Reuters.

A Kreml szerint a feszültséget a szakadár keleti tartomány közelében összevont ukrán csapatok is fokozzák a feszültséget a térségben, hasonlóan a közelgő támadásról szóló amerikai nyilatkozatokhoz. A Donbasz esetleges önálló államként történő elismeréséről szóló kérdésre – amire az orosz törvényhozás, a Duma is kéri Putyint – válaszolva közölték, hogy Oroszország elkötelezett a minszki békefolyamat mellett, továbbá hozzátették, hogy Putyin a találkozón inkább szeretné egymás aggodalmait megbeszélni információs kampány helyett.

Fotó: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Sputnik via AFP

Az egyes csapatok bázisukra történő visszatéréséről szóló hírek kapcsán megerősítették, hogy az orosz álláspont mindig is az volt, hogy a gyakorlatok után a katonák visszatérnek állomáshelyükre. Ugyanakkor a hírek szerint az orosz északi flotta a Barents-tengeren kezd gyakorlatokba.

A RIA hírügynökség szerint Putyin hangsúlyozni kívánja azt is, hogy Oroszország számára fontos az energetikai együttműködés Németországgal és Moszkva megbízható partner a kérdésben, noha ezzel kapcsolatban az utóbbi időben számos kérdés merült fel. Az egyes csapatok visszavonásáról szóló információk hatására azonban az európai piac mértékadó, holland gáztőzsdén a TTF-en az árak több mint 8 százalékkal mérséklődtek.