Benyújtotta lemondását Tadeusz Koscinski lengyel pénzügyminiszter, az új tárcavezető kinevezéséig Mateusz Morawiecki kormányfő fogja irányítani a minisztériumot, közölte Piotr Müller kormányszóvivő a Twitter-fiókján hétfőn.

Fotó: Shutterstock

A kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője, Anita Czerwinska ugyancsak hétfőn közölte a sajtóval, hogy

a pártvezetés a hétfői ülésén jóváhagyta a pénzügyminiszter döntését.

Czerwinska a sajtóértekezletén az év elején Lengyelországban életbe lépett új, elsősorban a személyi jövedelemadót érintő szabályok hiányosságaira, egyes hibás számításokra utalt, és megjegyezte, a miniszter lemondása az általa az adóreform ügyében vállalt politikai felelősséggel függ össze. 

A PiS szóvivője jelezte, hogy az új pénzügyminiszter kinevezését követően leváltások várhatók a tárca miniszterhelyettesi posztjain is.

A lengyel adófizetők számára kedvezőnek bejelentett, az eddigi gyakorlatban azonban számos esetben – például a pedagógusok, rendvédelmisek körében – adóterhek növekedését hozó reform miatt Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a PiS elnöke a múlt héten helyezte kilátásba a személyi változtatásokat a kormány soraiban, amelyeket nem zárt ki Mateusz Morawiecki sem, aki még pénteken közölte: a pénzügyminisztériumban munkálatok zajlanak annak érdekében, hogy legyőzzék az adórendszer tökéletlenségeit. 

A jövedelemadót érintő, például az évi jövedelem adómentes összegét jelentősen emelő változások célja az volt, hogy javítsák az alacsony- és közepes jövedelműek helyzetét. Az adócsökkentő megoldások közé tartozik elsősorban az, hogy az év elejétől a korábbi 8 ezer zlotyról legfeljebb 30 ezer zlotyra emelték az évi jövedelem adómentes összegét. 

Csökkenti az adókat továbbá, hogy megemelték azt a küszöböt, amelynek elérése után a személyijövedelem-adó 17 százalékos kulcsa 32 százalékra emelkedik. Eddig ez a küszöb évi 85 ezer zloty (6,6 millió forint) volt, januártól 120 ezer zloty (9,3 millió forint). 

Sokak esetében azonban csökkenti a nettó személyi jövedelmet az, hogy az egészségügyi biztosítást nem az eddigi – minden évben országszerte egységes – összegben, hanem az elért bruttó jövedelemhez arányosan kell befizetni. Emellett nem levonható a befizetendő kiszámításakor az egészségügyi biztosítás, amely eddig csökkentette az adóalapot. Ezeket a terheket elvileg csökkenti az a középosztálynak szánt kedvezmény, miszerint az állam bizonyos összeget visszatérít a havi 5701 zloty és 12,8 ezer zloty között keresőknek.