Csehországban nyolc hónapja folyamatosan nő az a februári 11,1 százalék a legmagasabb 1998 júniusa óta, amikor elérte 12 százalékot. Elemzők többsége ennél alacsonyabb, 10,3-10,6 százalék közötti éves inflációt várt. Az áremelkedés havi bázison 1,3 százalékos volt a múlt hónapban. Jiří Rusnok, a Cseh Nemzeti Bank (CNB) elnöke szerint azonban számos oka van, amiért náluk a legmagasabb az inflációs ráta a régióban.

Fotó: Shutterstock

Tavaly februárral összehasonlítva a lakhatási költségek, a közlekedési kiadások és az élelmiszerárak nőttek a legnagyobb mértékben, az energiahordozók közül az áram 26 százalékkal, a földgáz 28,3 százalékkal, az üzemanyag pedig mintegy 30 százalékkal drágult. A vállalkozói szféra nyomást gyakorol a kormányra, hogy a legmagasabb ár meghatározásával állítsa meg az üzemanyagok drágulását, ám Prága ezt elutasítja.

A liszt és a cukor mintegy 25 százalékkal, a vaj 30 százalékkal kerül most többe. A pékáruknál a drágulás 11,3 százalékos, a tojás, a tej és a tejtermékek 8,8 százalékkal drágultak. A vendéglői árak 14,1 százalékkal emelkedtek egy év alatt.