A gazdaság állapotát mérő index 10 ponttal csökkent a tavalyi negyedik negyedévhez viszonyítva, a politikai index pedig 9-cel került lejjebb.

Oroszország Ukrajna elleni támadása mély gazdasági és politikai válságba sodorta a régiót

– mondta Niklas Potrafke, az Ifo intézet kutatója.

A felmérésből az is kiderül, hogy Kelet-Európa kezd leszakadni a kontinens többi részétől.

A gazdaságpolitikai helyzet megítélése Észak-Európában 10, Dél-Európában pedig 5 ponttal emelkedett. Nyugat-Európa mérsékeltebb növekedéssel a 3. helyen végzett. Ezzel együtt a keleti régiót leszámítva a politikai helyzet megítélése is javult mindenhol.

Fotó: Shutterstock

A tengerentúlon felemás a kép az Ifo felmérése szerint. Észak-Amerikában minimális gazdaságpolitikai javulást mutatott, az index értéke 4 ponttal nőtt. Ezzel szemben Közép-, és Dél-Amerika egyaránt 10 pontos csökkenést produkált. Ázsiában túlnyomórészt bővülést mértek a vonatkozó mutatókban. Nagyjából 10 pont körüli emelkedés volt a fontosabb régiókban.

Az Ifo felméréseikor két kérdésre adott válaszokból számolják ki a gazdasági és a politikai megítélését az adott térségnek. A gazdaságpolitikai index számításakor a kérdések:

  • Hogyan értékeli országa jelenlegi gazdaságpolitikáját?
  • Mennyire kezeli országa jelenlegi gazdaságpolitikája a jövő kihívásait?

A politikai helyzet értékelésénél az ország kormányának teljesítményét és az ország aktuális politikai helyzetének stabilitását kell értékelnie a válaszadóknak.

A friss felmérésben a 2022. február 16-tól március 2-ig összegyűjtött adatokat dolgozták fel.