Grúzia mielőbb az tagországa akar lenni

 – jelentette be az ország kormánypártja, miután az Európai Parlament támogatta a háború sújtotta Ukrajna tagsági kérelmét.

Szijjártó Péter: Magyarország is támogatja Ukrajna mihamarabbi uniós csatlakozását

Nyolc uniós tagállam elnöke nyílt levélben szólította fel az Európai Uniót, hogy Ukrajna kapjon tagjelölti státuszt.

„A Grúz Álom kormánypárt elhatározta, hogy azonnal kéri az európai uniós tagságot” – jelentette be szerdán Irakli Kobakhidze pártelnök. Grúzia felszólítja az uniót, hogy „sürgősen bírálja el kérelmet, és döntsön Grúzia EU-tagjelölti státuszáról” – mondta újságíróknak. A döntést „az általános politikai kontextus és az új valóság alapján hozták meg” – tette hozzá. A pártelnök szerint Grúzia EU-integrációja olyan pályára állítaná az országot, amelynek segítségével megteremtheti a népesség jólétét és biztonságát.

Fotó: EU COUNCIL / POOL / AFP

A kormánypártra erős nyomás nehezedik, ahogy az ellenzéki pártok sürgetik, hogy kövessék Kijev példáját, hiszen a tagság elérése az ország alkotmányában rögzített cél. Tavaly jelentették be, hogy 2024-re kívánják elérni, azonban ez egyre távolabb kerül az egyre erősödő nemzetközi kritikák miatt, amelyek antidemokratikus magatartással vádolják a kormányt.

Egyes megfigyelők úgy tekintenek a posztszovjet országokra, mint a Kreml lehetséges következő célpontjai. Ezt kihasználva próbálnak minden lehetséges eszközt megragadni, amivel közelebb kerülhetnek a Nyugathoz. Múlt héten Salome Zurabisvili grúz elnök Párizsban és Brüsszelben érvelt, miszerint Európa terjessze ki az Ukrajnával kapcsolatos kötelezettségvállalásait Grúziára is.

Még ha meg is kapják a tagjelölt státuszt, egy elhúzódó és összetett csatlakozási folyamattal kell szembenézniük. Számos átfogó reformot kellene végrehajtani, hogy megfeleljenek a blokk politikai és gazdasági normáinak.

Grúzia és Ukrajna törekvése, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait a Nyugattal, régóta nyugtalanítja Oroszországot. A Moszkvával fennálló feszültségek 2008-ban csúcsosodtak ki, Oroszország grúziai inváziójában. Annak érdekében, hogy gazdaságilag és politikailag közelebb kerüljenek az Európai Unióhoz, társulási megállapodást írtak alá. A szerződések tartalmazzák az országok és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodásokat, valamint az állampolgárok vízummentességét a schengeni övezetben való rövid távú tartózkodásra, azonban nem adnak garanciát az esetleges tagságra.