Az orosz-ukrán háború legfontosabb csütörtöki eseményei

  • Humanitárius folyosót nyitnak az ostromlott városokba – erről állapodtak meg a tárgyalások második fordulóján
  • Volodimir Zelenszkij közvetlenül az orosz elnökkel tárgyalna
  • Vlagyimir Putyin szerint minden a terv szerint halad
  • A Kreml statáriális állapotot vezetne be Oroszországban a háborúellenes tüntetések miatt
  • A zaporizzsjai erőmű felé tartanak az oroszok; ez Európa legnagyobb atomerőműve
  • Az orosz fegyveres erők elfoglalták az első ukrán nagyvárost; Herszon szerda éjjel esett el
  • Csaknem egymillióan menekültek el a háború elől valamelyik Ukrajnával szomszédos országba
  • A Nemzetközi Büntetőbíróság már nyomoz az orosz háborús bűnök után, az ENSZ közgyűlés pedig elítélte az orosz inváziót
  • Orosz hadihajók indultak meg Odessza felé, a város ostroma még csütörtökön elkezdődhet
  • Kijevet, illetve Mariupolt szerda éjjel is bombázták, a helyiek attól félnek, hogy városaik Harkiv sorsára jutnak

 

Forródrót köti össze a Pentagont Oroszországgal

22:30 A Pentagon új forródrótot hozott létre az orosz védelmi minisztériummal, hogy megelőzze a katonai incidenseket és az eszkalációt, közölte egy amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökséggel a BBC beszámolója szerint.

Az amerikai forrás névtelensége megőrzését kérte, és azt mondta, hogy március elsején hozták létre a „konfliktusmentesítő vonalat”.

Az amerikai hadsereg a múltban is létesített forródrótokat Oroszországgal, például a szíriai háború idején.

A zaporizzsjai erőmű közelében lövöldöztek az oroszok

22:10 Energhodar, a Dnyeper bal partján a zaporizzsjai atomerőmű szomszédságában fekszik.  A város polgármestere, Dmitro Orlov csütörtökön a Telegram üzenetküldő alkalmazásban közzétett üzenetében azt írta, hogy az orosz csapatok lövöldözni kezdtek Energhodar közelében, miután tankokkal bevonultak a településre. Orlov szerint az orosz csapatok az atomerőmű felé tartanak. A polgármester azt tanácsolta a lakosoknak, hogy ne hagyják el a házaikat. 

Hat, egyenként ezer megawattos teljesítményű reaktorával a zaporizzsjai Ukrajna, és egyben Európa legnagyobb atomerőműve.

Az orosz csapatok korábban már az ellenőrzésük alá vonták a Kijevtől mintegy 100 kilométerre északra fekvő csernobili atomerőművet. Ennek az ellenőrzéséről azóta megállapodtak az ukránokkal. Közösön védik a szarkofágot.

Zelenszkij: "minden szó fontosabb, mint egy lövés"

21:55 Az ukrán elnök közvetlen tárgyalásokra hívta Vlagyimir Putyint. Azt üzente neki:

Ülj le velem a tárgyalóasztalhoz. De ne harminc méterre, mint Macronnal vagy Scholzcal. Normális pasas vagyok, nem harapok!

Az ukrán elnök a fehéroroszországi tárgyalások kapcsán közölte: vannak dolgok, amelyekben kompromisszumot kell találni, hogy "ne haljon meg több ember". Vannak azonban dolgok, amelyekben lehetetlen kompromisszumra jutni:

nem mehetünk oda úgy, hogy kijelentjük: igen, ez az ország a tiétek, Ukrajna Oroszország része.

Szovjet fegyverekkel is segítik az ukránokat a németek

21:20 A régi, de még használható fegyvereket is küld Németország Ukrajnának. A fegyverek az egykori NDK hadseregének készletéből származnak, leginkább helikopterek ellen bevethetők.

A legújabb szállítmány 2700 darab Strela típusú, vállról indítható szovjet légelhárító rakétából áll.

Kaszparov a kőkorszakba vetné vissza Oroszországot

21:10 Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok azzal fordult a nyugati országokhoz, hogy hívják vissza nagyköveteiket Moszkvából, zárják ki Oroszországot az Interpolból, és létesítsenek repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett. Szerinte az orosz olaj- és gázipar, valamint a többi érzékeny iparág sem tudna működni nyugati technológia nélkül.

Putyin: minden a terv szerint halad

19:30 Az orosz elnök szerint az Ukrajna elleni "különleges katonai művelet" a terv szerint halad, a Kreml által kitűzött célok teljesülni fognak. Vlagyimir Putyin csütörtöki televíziós beszédében dicsérte az orosz hadsereg hősiességét, a halott katonák családjainak pedig kártérítést ígért. Az ukránokat "agymosottnak" nevezte, és azt mondta: az ukrán katonák a polgári lakosságot használják pajzsként. Az elnök hangsúlyozta: Oroszország az ukrajnai neo-nácikkal áll hadban.

Sosem adom fel a meggyőződésemet, hogy az oroszok és az ukránok egy nép

– mondta Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök nyolc napja adta ki az orosz fegyveres erőknek a parancsot, hogy indítsanak támadást a szomszédos Ukrajna ellen. A hadműveletekben – moszkvai adatok szerint – közel 500 orosz katona halt meg, a háború elől több mint 900 000 ember menekült el valamelyik szomszédos országba. Az ENSZ adatai szerint legkevesebb csütörtökig 136 ukrán polgári áldozata van a harcoknak, de ebbe még nem számolták bele azt a 33 civilt, akik Csernihiv bombázása során vesztették életüket csütörtökön.

  

 

Vége a tárgyalásoknak Oroszország és Ukrajna között

19:10 Az ukrán tárgyalódelegáció szerint sikerült megállapodni az oroszokkal arról, hogy az ukrán fegyveres erőkkel együttműködve humanitárius folyosót nyitnak az ostromlott városokból, hogy a "békés polgári lakosságot kimenekíthessék", a körbezárt településekre pedig élelmiszert és gyógyszert szállíthassanak.

A lehetőség nyílott az ideiglenes tűzszünetre a polgári lakosság kimenekítésének idejére

– közölte Mihajlo Podojak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, aki elmondta azt is: a tárgyalások nem hozták meg az ukrán fél által várt eredményeket.

Az orosz küldöttség vezetője, Vlagyimir Medinszki szerint a tárgyalások második köre "jelentős előrelépést hozott." 

Saját hadserege győzheti le Putyint

19:00 A hadsereg az egyetlen olyan intézmény Oroszországban, ahol nem kizárólag a mostani elnök emberei ülnek – mondta az MCC Geopolitikai műhelyének vezetője a VG Podcastnak. Demkó Attila szerint épp ezért a katonák buktathatják meg legkönnyebben Vlagyimir Putyint.

Megérkeztek az első idegenlégiósok Kijevbe

18:45 Volodimir Zelenszkij szerint 16 000 külföldi katona van úton Ukrajna felé, hogy részt vegyen az oroszok elleni harcokban. Az ukrán elnök szerint az első idegenlégiósok már meg is érkeztek az országba. 

Száz horvát indult harcolni Ukrajnába

Peking háttéralkut kötött Moszkvával, állítják az amerikaiak

18:40 Az amerikai hírszerzés szerint a kínaiak előre tudták, hogy Oroszország meg akarja támadni Ukrajnát. Vlagyimir Putyin pekingi látogatása során arra kérték az orosz elnököt, hogy a katonai offenzívával várjon a téli olimpia végéig – írja a New York Times.

Elvágná a tengertől Ukrajnát Putyin

18:00 Amíg a világ Kijevre és Harkivra figyel, az ország déli részén megállíthatatlanul nyomulnak előre az orosz csapatok. Putyin célja, hogy két részre szakítsa Ukrajnát.

Mariupol: se víz, se fűtés, se áram a városban

16:55 Az élelmiszer- és gyógyszerutánpótlás napok óta nem érkezett, a városban sem áram, sem fűtés, de még víz sincs – közölték a mariupoliak a BBC-vel. Beszámolók szerint a helyi önkormányzat kenyeret oszt, hogy ezzel is késleltesse a kibontakozó humanitárius válságot, de a négyszázezres város így sem tart ki sokáig. Az orosz belügyminisztérium csütörtökön felhívást intézett a polgári lakossághoz, hogy haladéktalanul hagyja el a Mariupolt, de valódi lehetőséget erre nem kaptak, mert a tüzérség folyamatos támadás alatt tartja a várost – olvasható a BBC beszámolójában. 

Azonnali tűzszünetet követelnek az ukránok

16:35 Már javában folynak a tárgyalások az orosz és az ukrán delegáció között. A küldöttségek a fehéroroszországi Białowieża-erdőben találkoztak, mintegy 70 kilométerre Breszt városától, az ukrán határ közelében. Ukrajna azonnali tűzszünetet és hosszú távú fegyvernyugvást követel, és azt, hogy az orosz csapatok nyissanak humanitárius folyosót azokba a városokba, falvakba, amelyeket körülzártak, és lőttek az elmúlt napok során. 

Macron Putyinnak: becsapod magad

16:30 Önmagát csapja be, ha azt gondolja, hogy az országa nem fizet meg ezért nagyon drágán. Országa gyengébben, hosszú távon elszigetelve, szankcióktól sújtva jön ki ebből a konfliktusból – üzente Emmanuel Marcon Vlagyimir Putyinnak a két elnök csütörtöki telefonbeszélgetése során. A francia elnök szerint orosz partnere semmi megnyugtatót nem mondott a 90 percnyi tárgyalás során, szerinte a neheze még csak most jön Ukrajna számára.

Még az orosz macskákat is szankciókkal büntetik

16:10 Szankciólázban ég a nyugat, a gazdaságtól a mindenféle sportágon keresztül egyre újabb területeket érnek el a büntetőintézkedések. Már az orosz dorombolókat is. 

Orbán Viktor: ember ellátatlanul nem marad

15:45 Ukrajnából Magyarországra érkező menekült ember ellátatlanul nem marad – mondta a miniszterelnök a magyar-ukrán határ mellett fekvő Beregsurányban újságíróknak.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy azokat a menekülteket, akiknek nincs olyan ismerősük, akinél megszállhatnának és Magyarországon maradnak, átmeneti szálláson helyezik el. Az ország különböző pontjain már kijelöltek számukra megfelelő helyeket, ahol ételt és szállást kapnak. A kormányfő arról is beszámolt, hogy elkezdték szervezni a menekültek munkához juttatását.

Marcon újra beszélt Putyinnal

15:15 A két vezető mintegy 90 percet tárgyalt telefonon, de a Kreml által kiadott közlemény szerint az álláspontok nem közeledtek. Ennek ellenére nem adják fel, addig egyeztetnek, amíg muszáj – tájékoztatott az Élysée Palota. Moszkvában azt írták: Vlagyimir Putyin "nem értett egyet" Emmanuel Marconnak azzal a kijelentésével, miszerint egyedül az orosz elnök döntése volt, hogy Ukrajnában háborút indít.

Az orosz elnök tájékoztatta francia partnerét, hogy nem alkuszik, és bármi áron el fogja érni a korábban kitűzött célokat, azaz "Ukrajna elfegyverzését és náci-mentesítését". Az ukránokkal folytatott fegyverszüneti tárgyalásokról szólva Putyin annyit mondott: a második fordulóban keményebb követelései lesznek az ukránokkal szemben, mint az első körben.

A francia elnök várakozásai szerint a neheze még csak most jön az ukránok számára – közölte Emmanuel Macron tanácsadója. Elmondta azt is: Marcon elnök szerint 

Putyin egészen addig folytatja a háborút, amíg egész Ukrajnát megszerzi.

A kriptopiacról is kitiltanák az oroszokat

15:10 Úgy tűnik, az európai vezetők nem elégszenek meg a napokban hozott Moszkva elleni szigorú szankciókkal, ugyanis az orosz befektetők kriptopiachoz való hozzáférését is korlátoznák. Egyre erősebbek ugyanis a spekulációk, hogy a büntetőintézkedéseket megkerülve, 

az orosz befektetők, és oligarchák a kriptopiacot használják fel vagyonuk kimentésére, illetve a SWIFT-rendszer korlátozása miatti nemzetközi utalásokra. 

ENSZ: az egész emberiség veszélyben van

14:45 "Az atomfegyverek bevetésének megnövekedett kockázata" miatt az egész emberiséget veszélybe sodorta Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja – figyelmeztetett az ENSZ emberi jogi szervezetének vezetője. Michelle Bachelet az orosz elnöknek arra a korábbi parancsára reagált, amellyel kiemelt készültséget rendelt el az orosz védelmi erőknél, ezzel gyakorlatilag élesítette az orosz atomarzenált.

Közben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) határozatban szólította fel Oroszországot, hogy tartsa magát távol az ukrán atomlétesítményektől, beleértve a csernobili atomerőmű területét. Az ügynökség kormányzótanácsa "elítéli az Orosz Föderáció erőszakos tetteit, így a nukleáris létesítmények feletti irányítás erőszakos átvételét is." 

Ukrajnában négy aktív atomerőmű üzemel (a rivnei, a hmelnickiji, a zaporizzsjai valamint a dél-ukrajnai), ezek szolgáltatják az ország áramellátásának csaknem felét.

Működő atomerőművek Ukrajnában. (A piros körök száma a reaktorok számát jelzi.)

Szergej Lavrov csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján arról beszélt: a nyugati politikusok atomháborút fontolgatnak, de Moszkvát ez sem rettenti el, céljaik eléréséig, azaz a végsőkig folytatják az előrenyomulást Ukrajnában.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az atomháború egyre növekvő veszélye csak a nyugati politikusok fejében létezik. Oroszország nem tart egy atomháborútól.

Grúzia azonnali hatállyal kérelmezi az EU-tagságát

14:30 Az Ukrajna elleni orosz invázió új valóságot teremtett a poszt-szovjet térségben, ez pedig arra késztette Grúziát, hogy megsürgesse felvételét az Európai Unióba. A georgiai kormánypárt elnöke felszólította az uniót, hogy „sürgősen bírálja el kérelmet, és döntsön Grúzia EU-tagjelölt státuszáról.”

Egy órán belül újrakezdődhetnek a béketárgyalások

14:00 Ma délután három órakor ülnek asztalhoz az delegációk Fehéroroszországban. Az ukránok részéről a humanitárius folyosók megnyitása a minimum, amit el szeretnének érni, a többi a körülményektől függ. A delegáció egyik tagja, Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója mikroblogán jelentette be: a küldöttség már úton van helikopterrel a Breszt melletti erdőbe, ahol a tárgyalásokat tartják.  

Folyamatosan lövik Mariupolt az oroszok

13:50 Teljes blokád alá vonták, és szinte megállás nélkül lövik az oroszok Mariupolt, hogy megadásra kényszerítsék a várost. A délkelet-ukrajnai nagyvárost már tegnap ostromgyűrűbe fogták az orosz fegyveres erők. Az amerikai Institute for the Study of War helyzetelemzése szerint az orosz tüzérség válogatás nélkül bombázza a városi létesítményeket, a lakóházakat is.

Ha az oroszoknak sikerül elfoglalniuk Mariupolt, egyesíteni tudják délkeleten nyitott két frontot (a szakadárok által ellenőrzött donyeck-medencei frontot, valamint a fekete-tenger-parti városok környékén nyitott krími frontot), és folytathatják az előrenyomulást nyugat felé.

forrás: Institute for the Study of War, Russia Team

 

Milliárdokat bukott a Norvég Alap az orosz-ukrán háborún

13:35 Története második legjobb évét zárta tavaly a világ legnagyobb szuverén alapja, amelyet azóta nagyon megviselt az orosz-ukrán háború. A Norvég Alap tulajdonában álló orosz eszközök értéke tavaly év végén még mintegy 27,4 milliárd norvég korona volt. Ezek az orosz eszközök azóta csaknem 90 százalékkal értékelődtek le Nicolai Tangen közlése szerint. A Norvég Alap vezérigazgatója a Reutersnek elmondta: az orosz portfólió jelenleg 2,5 milliárd norvég koronát érhet, de az orosz eszközök pontos értéke jelenleg meghatározhatatlan. A Norvég Alap 51 orosz vállalat részvényeit tartotta tavaly év végén, a legnagyobb kitettsége a Gazpromban, a Sberbankban és a Lukoilban volt. 

Előfordulhat, hogy az orosz befektetéseink teljesen elértéktelenedtek – ezt már az alap igazgatóhelyettese, Trond Grande mondta csütörtökön.

Lefoglalták az egyik orosz oligarcha jachtját Franciaországban

12:50 Lefoglalták a Rosznyefty vezérigazgatójának, Igor Secsinnek a jachtját a francia hatóságok – közölte a francia pénzügyminiszter. Bruno Le Maire szerint a lépés összhangban van az által Oroszországra kivetett gazdasági szankciókkal, amelynek része a Putyin köréhez tartozó oligarchák vagyonának befagyasztása, illetve elkobzása. Nem ő az egyetlen orosz oligarcha, akinek a jachtjára vadásznak most. 

Statárium jöhet Oroszországban

12:35 A Kreml azt fontolgatja, hogy statáriumot vezet be Oroszországban – közölték brüsszeli források a Reuters-szel, akik értesülésüket az orosz közösségi médiában terjengő pletykákra alapozták. A hírügynökségi források szerint a rendkívüli állapotot azért vezetnék be, hogy elejét vegyék a nagyszabású háborúellenes tüntetéseknek Oroszországban. Az Ukrajna ellen indított háború nem a moszkvai vezetés terveinek megfelelően halad: az előrenyomulás lassabb, mint ahogy arra Vlagyimir Putyin számított, az offenzívára válaszul bevezetett szankciók pedig mélyebbre vágnak, mint amit az orosz lakosság még könnyen elvisel.

Harkiv bombázásával akarják megadásra bírni Kijevet

12:25 Csaknem egy héten keresztül lőtte az orosz tüzérség a kelet-ukrajnai Harkivot, a város polgármestere szerint nem tettek különbséget polgári és katonai célpontok között. A támadásokban legkevesebb 21-en meghaltak és 112-en megsebesültek. A másfél milliós nagyváros központjában óriási károkat okozott az orosz támadás. Megfigyelők szerint a Harkiv elleni támadás azért is volt ennyire heves, hogy Kijev polgári lakosságát elrettentse és megadásra késztesse. 

Az ukrán főváros felé tartó ellenséges hadoszlop az elmúlt két napban keveset mozdult előre, csütörtök reggel még mintegy 30 kilométerre voltak Kijevtől, amelyet szerda éjjel is lőttek az oroszok; találat érte egy rádió- és tévécsatorna szerkesztőségét, és rakéta robbant a kijevi főpályaudvar közelében is.

Az Egyesült Államoknak is fájhatnak az orosz szankciók

12:00 Egyre nagyobb aggodalomra adnak okot az ukrán invázió miatt Oroszország ellen bevezetett a szankciók a tengerentúlon. Az orosz exportkorlátozások ugyanis az Egyesült Államok energiaparának is fájnak – írja a Bloomberg.

Visszavették az OTP-t

11:50 A bankrészvény árfolyama kiugró forgalom mellett több mint 15 százalékkal emelkedett a csütörtök délelőtti kereskedésben. Az OTP-t jegyzése oroszországi kitettségei miatt kedden tízezer forint alá zuhant, de aznap a BÉT amúgy is története egyik legrosszabb napját zárta. Azóta fordult a hangulat a piacokon, és az OTP részvényei is talpra álltak. Többen arra számítanak, hogy az OTP Bank elnök-vezérigazgatójához, Csányi Sándorhoz köthető Sertorius alap is elkezdi vásárolni a bank papírjait. 

A japánok is megbüntetik Putyint

11:00 Az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan végül Japán is szankciókkal sújtotta az orosz oligarchákat. Hat orosz magánszemély ellen jelentettek be büntetőintézkedéseket Tokióban, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint külügyminisztere, Szergej Lavrov ellen is. A Japan Times tájékoztatása szerint a Banka Rosszija mellett két orosz pénzintézetet, és 49, többségi állami tulajdonban lévő orosz céget is szankciókkal sújtanak. Megtiltják a Japánban gyártott hadieszközök és félvezetők exportját Oroszországba.

Folytatódnak a béketárgyalások

10: 45 Az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció csütörtökön a fehéroroszországi Breszt városában folytatják a tűzszüneti egyeztetéseket a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint. A tárgyalások tényét az ukránok is megerősítették, de az Interfax hírügynökség szerint az egyeztetések Breszttől mintegy 70 kilométerre, a Białowieża-erdőben lesznek.

 

Wallace: az oroszok vákuumbombákat is bevetnek

10:40 Úgynevezett vákuumbombákat is bevetnek az orosz fegyveres erők Ukrajnában – közölte a brit védelmi miniszter csütörtökön. Ben Wallace hangsúlyozta: a brit kormány aggodalommal figyeli a termobarikus tüzérségi fegyverrendszerek alkalmazását Ukrajnában.

Ukrán matróz próbálta főnöke jachtját elsüllyeszteni

10:00 Használhatatlanná vált az orosz állami fegyvergyár exportrészlegét vezető orosz oligarcha hajója, miután az egyik matróz megpróbálta elsüllyeszteni azt, bosszúból, amiért Moszkva háborút indított az ukránok ellen.

Szijjártó Péter: megkezdődött a kijevi magyar követség evakuálása

9:45 Magyarország bízik abban, hogy az orosz-ukrán béketárgyalások ma kezdődő, második fordulója eredményre vezethet – hangsúlyozta a külgazdasági- és külügyminiszter közösségi oldalára feltöltött videójában. Szijjártó Péter hozzátette: a helyzet folyamatosan romlik Ukrajnában, és különösen Kijevben.

Magyarországot több ország megkereste, hogy segítse a Kijevben fenntartott nagykövetségeiken tartózkodók kimenekítését. Kedden elkezdődött a követségek munkatársainak és családtagjainak mentőakciója.

A kijevi magyar követség munkatársainak egy részét, az ott menedéket kérő néhány civilt, valamint a tőlünk segítséget kérő nigériai és dél-afrikai követség személyzetét is evakuáljuk

– közölte a tárcavezető.

Magyarország második nemzetközi evakuációs akciója sikeres volt, összesen 32 embert menekítettek ki Kijevből, köztük tíz magyar állampolgárt is

– összegezte az eredményeket Szijjártó Péter.

Menekítik luxusjachtjaikat az orosz oligarchák

9:30 A Maldív-, illetve a Seychelle-szigetekre menekülnek az orosz oligarchák a szankciók elől. Az orosz tulajdonban lévő luxushajók közül egyre több köt ki a szigeteken. A világ jachtflottájának 7-10 százaléka van orosz tulajdonban.

 

Az online kereskedőket is megcsapta a háború szele

9:15 Az orosz-ukrán háború kitörése óta az e-kereskedelmi cégek 58 százaléka tapasztalt visszaesést a forgalmában, 42 százalékuk esetében ennek mértéke elérte a 20 százalékot is – derül ki az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál gyorsfelméréséből. Az online kereskedők figyelmeztettek: ha a válság elhúzódik, a termék-beszerzésben is lehetnek fennakadások.

A Chelsea edzőjét is meglepte, hogy Abramovics eladja a klubot

8:55 Thomas Tuchel, a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea labdarúgócsapatának edzője szerint minden döntés, amit Roman Abramovics meghoz, az helyes, ez is az ő döntése, az ő klubja. Pontosabban volt eddig: 19 éves kapcsolat zárult le a londoni futballcsapat és az orosz milliárdos között.

Klicsko helyesli a sportolók eltiltását

8.25 Méltatta a sporttársadalmat Vlagyimir Klicsko, amiért egységesen eltiltották az orosz és fehérorosz sportolókat Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Közben a pekingi paralimpián sem vehetnek részt a két ország sportolói.

Óriási robbanások Kijevben

7:55 Csütörtök hajnalra virradóan két nagy robbanás rázta meg az ukrán fővárost, ezeket a CBS stábja rögzítette is.

Charlie D'Agata tudósító épp befejezte az élő bejelentkezését amikor a kamerája két hatalmas villanást, majd a robbanások hangját is felvette.

 

Moszkvának és Minszknek is hátat fordít a Világbank

7:45 A Világbank azonnali hatállyal felfüggesztette minden oroszországi és fehéroroszországi programját Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt. A bank Oroszországba már a Krím 2014-es annektálása óta fektet be, Fehéroroszországnak utoljára 2020 augusztusában adott új hitelt.

Súlyosak az orosz veszteségek

7:20 Moszkva először ismerte el: az orosz fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvedtek a háború első hetében. A Vlagyimir Putyin által „különleges katonai hadműveletnek” nevezett invázió során 498 orosz katona vesztette életét, 1597 pedig megsebesült – ismerte el a Kreml.

Az ukrán híradások szerint az orosz veszteségek ennél jóval nagyobbak; Zelenszkij elnök 9000 orosz halottról beszélt csütörtök reggel.

A Moszkva által elismert veszteségek már most nagyobbak, mint amit Oroszország a teljes szíriai szerepvállalása során elszenvedett, ami jól jelzi az ukrán ellenállás erejét. 

Az oroszok a Fekete-tenger felől is támadhatnak

7:10 Több orosz hadihajó hagyta el a Krímet és indult meg Odessza felé a Telegraph által idézett beszámolók szerint. Az amerikai megfigyelők attól tartanak, hogy délkelet-ukrajnai nagyvárost  tenger felől támadhatják az orosz csapatok, még ma megkezdődhet az ostrom.

Az orosz hadihajók három hete állomásoznak a Fekete-tengeren.

Zelenszkij: az ukrán nép meghiúsította Oroszország álnok tervét

6:50 Az ukrán nép „meghiúsította Oroszország álnok tervét”, hogy megszállja Ukrajnát – közölte Volodimir Zelenszkij egy csütörtök hajnalban megjelent videoüzenetében. Az ukrán elnök kijelentette: büszke az ukránok hősies ellenállására.

Egy hét alatt meghiúsítottuk az ellenség tervét, amelyet évek óta népünk, országunk iránti gyűlöletből szőtt. Békére itt nem lelhetnek, egy percnyi nyugalmuk sem lesz, de élelmük sem

– mondta az elnök Telegram-üzenetében.

Fotó: AFP

Zelenkszkij arról nem beszélt, hogy az orosz hadsereg milyen városokat foglalt már el. „Ha valahova sikerült is betörniük, nem lesznek ott sokáig, mert kiűzzük őket” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a harcok meg fogják tépázni az orosz katonák morálját. „Ők nem egy szuperhatalom harcosai, hanem megtévesztett és kihasznált gyerekek” – mondta. Állítása szerint az orosz hadsereg embervesztesége elérte a 9000 főt.

Az orosz védelmi minisztérium szerdai közlése szerint Oroszország vesztesége 500 fő, Ukrajnáé pedig 2870 volt akkor.

Stratégia jelentőségű város kerülhetett orosz kézre

6:45 Az orosz védelmi minisztérium még szerdán napközben jelentette be, hogy teljesen elfoglalta az Odesszától keletre, a Fekete-tenger partján fekvő Herszont, bár ezt ukrán részről akkor még kétségbe vonták. Zelenszkij hivatala csütörtök hajnalban azt közölte az AP hírügynökséggel, hogy a harcok még mindig folynak a városért, de részleteket nem ismertetett. Ihor Kolihajev polgármester viszont elárulta, hogy az orosz katonák már a belvárosban vannak, és megszállták a városházát.

Ő arra kérte az oroszokat, hogy civilekre ne lőjenek, és hagyják nekik összegyűjteni a halottakat. Ukrán fegyveresek nincsenek a városban – állította.

Herszon stratégiai jelentőségű város a Dnyeper-partján, annak tengeri torkolata közelében, amely az első jelentős központ, amit az oroszok elfoglalhattak az invázió kezdete óta.

Meghalt egy EBESZ-alkalmazott

6:35 Az északkelet-ukrajnai Harkiv bombázásában életét vesztette kedden az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik helyi alkalmazottja, Marina Fenina, miközben bevásárolt a családja számára – közölte szerdán este a szervezet. Fenina az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelőcsoportjának tagja volt. A csoport tagjai az ukrán fegyveres erők és a kelet-ukrajnai, oroszbarát szakadárok közötti tűzszünet betartását ellenőrizték a térségben. 

Az EBESZ múlt csütörtökön, az orosz támadás megindulása miatt úgy határozott, hogy ideiglenesen felfüggeszti misszióját, és elviszi az országból a csoport külföldi tagjait.

Már egymillió ember menekült el Ukrajnából

6:25 Már egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől valamelyik szomszédos országba kevesebb, mint egy hét alatt – közölte csütörtök hajnalban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely szerint ebben az évszázadban ilyen intenzív menekülthullámra még nem volt példa a világon

Az egymillió ember Ukrajna lakosságának két százalékát jelenti.

Fotó: AFP

A menekültből több mint 505 ezer érkezett Lengyelországba, több mint 116 ezer ember Magyarországra, 79 ezret meghaladta a Moldovába, 71 ezret a Szlovákiába és 131 ezret a Romániába érkezők száma.

Bóvli lett az orosz államkötvényekből

6:20 Megvonta Oroszország befektetési ajánlású államadós-besorolását a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi Baa3-ról egyszerre három fokozattal, B3-ra rontotta a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú orosz államadósság-kötelezettségek osztályzatát, és az új besorolást is további leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alatt tartja.

A cég a csütörtök hajnalban, Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: az ukrajnai háború miatt érvényesített súlyos és összehangolt nyugati szankciók növelték annak a kockázatát, hogy fennakadások keletkeznek az orosz államadósság-kötelezettségek törlesztésében.

Háborús bűnök miatt indítanak nyomozást Oroszország ellen

6:05 A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a tagországoktól elegendő felhatalmazást kapott, hogy azonnal elkezdhesse a nyomozást Oroszország esetleges ukrajnai háborús bűncselekményei ügyében, így nincs szükség bírósági jóváhagyásra, az ICC ezzel több hónapnyi időt nyer – jelentette be az ICC főügyésze szerdán este.

Karim Khan szerint az ICC-t megalapító római egyezmény 39 részes országa kérte a nyomozás elindítását.

A főügyész hétfőn azt mondta, az ukrajnai helyzet hozzávetőleges áttekintése alapján arra a következtetésre jutott, hogy megalapozottan gyanítható, hogy háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket is elkövettek Ukrajna orosz inváziója közben.

Szerda esti közleménye szerint azonnal el lehet kezdeni a bizonyítékok összegyűjtését.

 

Ez történt szerdán

Minden fronton előrenyomult az orosz hadigépezet és több helyen sikereket is elértek.