Németországban az ipari megrendelések a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek januárban a külföldi kereslet erősödésének köszönhetően. A kereslet további alakulásával kapcsolatban a német gazdasági minisztérium azonban azt írta, hogy a jelenlegi geopolitikai fejlemények óriási bizonytalanságokat rejtenek magukban. Különösen az nem látható most előre, hogy a gyártók a közeljövőben milyen mértékben lesznek képesek teljesíteni a magas rendelésállományt, tekintettel az ellátási zavarokra és az alapanyaghiányra, amely a jövőben fokozódhat. 

Az új megrendelések erőteljes emelkedése az Oroszország és Ukrajna közötti háború kitöréséig növelhette a német feldolgozóipar teljesítményét, azt követőn azonban jelentősen romolhatott a gazdasági környezet.

Fotó: Shutterstock

Olaf Scholz kancellár, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára, ígéretet tett a német védelmi kiadások erőteljes, a gazdasági teljesítmény több mint 2 százalékát kitevő növelésére. 

Thomas Gitzel, a VP Bank vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy a védelmi kiadások növelése mindig is pozitívan hatott a német iparra, amely nagymértékben függ a gépgyártástól, ráadásul a multiplikátor hatások óriásiak. Emellett, bár az energiaárak emelkedése felerősítette a recessziótól való félelmet, de felgyorsíthatja az energetikai fordulatot az orosz energiaimporttól való függőség csökkentése érdekében – tette hozzá Gitzel.

A Destatis hétfői adatai szerint januárban 1,8 százalékkal nőttek a német ipari megrendelések havi szinten, ami ugyan elmarad a decemberi 3 százalékos emelkedéstől, de meghaladta a szakértői várakozások átlagában szerepelő 1 százalékot. Januárban a belföldi megrendelések 8,3 százalékkal estek decemberhez képest, amit ellensúlyozott a külföldről érkezők 9,4-es növekedése. Ezen belül az euróövezeti megrendelések 2,6 százalékkal csökkentek, a világ többi részéből viszont 17-tel nőttek. Tavaly a január–december közötti időszakban a német gyáripari megrendelések 17,8 százalékkal nőttek 2020 azonos időszakával összevetve, és 9,3 százalékkal haladták meg a járvány előtti utolsó év, 2019 szintjét.

Emellett a kiskereskedelmi forgalom is a vártnál nagyobb mértékben bővült: 

reálértéken 2 százalékkal nőtt januárban decemberhez képest, amikor 4,6-es csökkenést mértek, míg a piac kisebb, 1,8-es emelkedést várt – közölte a Destatis. A tavalyi év azonos időszakához képest 10,3 százalékkal nőtt januárban a forgalom a decemberi 0,8-es bővülés után, meghaladva a piac által várt 9,8-et.

A kiskereskedelem az év elején annak ellenére is erősen fellendült, hogy az úgynevezett „2G” szabályozás – amely alapján kizárólag védettségi igazolvánnyal engedélyezett az üzletekbe való belépés – továbbra is érvényben volt. A járvány előtti utolsó hónaphoz, 2020 februárjához képest a forgalom idén januárban 4,1 százalékkal volt magasabb.