A Shell olajipari nagyvállalat igyekezett megvédeni az Oroszországból származó, rendkívül kedvezményes árú olajszállítmány megvásárlására vonatkozó döntését, mondván, a nyereséget egy Ukrajnának szánt humanitárius segélyalapba utalja – számolt be róla a CNBC.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Shell pénteken 100 000 tonna uráli nyersolajat vásárolt Oroszországtól. A hírek szerint az üzletet rekord árengedménnyel kötötték, mivel sok cég nem hajlandó kereskedni az oroszokkal Moszkva Kijev elleni agressziója miatt. Az ügylet ugyanakkor nem sértett semmilyen nyugati szankciót. 

A vállalatot azonban heves kritizálta Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki azt szeretné, ha a cégek megszakítanák minden üzleti kapcsolatukat Oroszországgal. 

Egy kérdés a Shellhez: nincs vérszaga az orosz olajnak?

– írta Kuleba szombaton egy Twitter-bejegyzésben.

A CNBC-nek nyilatkozva hétfőn Kuleba élesen támadta a még mindig Oroszországgal üzletelő cégeket, mondván, néhány nagy olajvállalat a történelem rossz oldalán találhatja magát.

A világ ennek megfelelően fogja megítélni őket. És a történelem is ennek megfelelően fogja megítélni őket

– mondta a CNBC műsorvezetőjének, Hadley Gamblenek.

A Shell a hét elején közölte, hogy ki kíván szállni az orosz gázóriással, a Gazprommal és a hozzá kapcsolódó cégekkel közös vállalkozásaiból.

Eközben a rivális BP múlt héten vasárnap bejelentette, hogy eladja 19,75 százalékos részesedését a Rosznyeftben, egy orosz irányítású olajvállalatban, ami 25 milliárd dolláros költséggel sújthatja a brit olajipari nagyvállalatot.

A Shell új közleményében szombaton azt írta, üdvözlik a kormányok vagy a politikai döntéshozók bármilyen irányú útmutatását, meglátásait. 

Továbbra is az orosz olaj alternatíváit fogjuk választani, ahol csak lehetséges, de ez nem történhet meg egyik napról a másikra, mivel Oroszország jelentős szerepet játszik a globális ellátásban

– áll a vállalat közleményében.