Az észak-európai és cseh fizetőeszközökben alig van több közös, mint hogy mindet koronának nevezik, mostanában viszont egy sorsban osztoznak: mind zuhan az orosz–ukrán háború nyomán, és hétfőn újabb mélypontokra gyengültek. Nem a névnek szól a bántalom: minden deviza spirálba került Európában, beleértve az eurót, a forintot és a złotyt is. (A hagyományos menedékdeviza, a frank azonban olyan erős – az euró ellen még a paritást is elérte, 2015 januárja óta először –, hogy a svájci jegybank hétfőn jelezte: hajlandó akár a piacon is beavatkozni, hogy gyengítse.)

Az európai uniós devizák közül a legnagyobb kilengéseket mindig a likvid és könnyen mozdítható złoty és a forint szokta mutatni, ez most is így van, de nem sokkal marad el tőlük a svéd korona sem. Zuhan a dollár ellen az euró – ami már önmagában gyengíteni szokta a közép-európai devizákat –, ma már  az a kérdés, a majdnem kétéves mélypontot jelentő  1,08-as szint is megtartja-e, és nem halad-e tovább a paritás – az 1:1 – irányába. Ennek a mélyrepülésnek az okairól itt írtunk: Itt van, miért verik az európai devizákat.

Fotó: Shutterstock

„Inflációs thriller” – ezt a címet viseli a Nordea hétfői svéd makrogazdasági jegyzete , amelyben az elemző,  Torbjörn Isaksson 5 százalék fölé módosította előrejelzését a svéd idei csúcsára, szeptemberre jósolva a stockholmi jegybank kamatemelését. Az elemző a koronagyengülés inflációs hatásai miatt egyelőre nem aggódik, mert az inflációt a magas energia- és szállítási költségek hajtják, ha azonban a korona tovább gyengül a háború hatásai miatt, az átrajzolhatja az előrejelzéseket – írta. Miután a valószínűleg a múlt héten megírt elemzés megjelent, a svéd korona közel kétéves mélypontra zuhant a dollár ellenében, a 10,06-os szinten túl, majdnem két százalékot gyengülve.

Huszonkét hónapos mélypontot ütött a balti szomszéd Dánia koronája is a zöldhasúval szemben 6,88 környékén, ami egy százalékhoz közeli bukást jelent. 

Gyakran másképp mozog az északi devizák közül a norvég fizetőeszköz, hiszen az energiaárak emelkedése az árfolyamának nem feltétlenül rossz, mert Norvégia nagy energiatermelő. A háború okozta devizagyengülésből azonban a norvég korona sem maradt ki: igaz, hogy csak az elmúlt egy hónap leggyengébb szintjeit teszteli, a 9-es szinten átbukva a dollár ellenében, majdnem egyszázalékos gyengüléssel, 9,03 környékére.

A közép-európai korona, a cseh hasonló mértékben gyengült a dollár ellenében, mint az északi társak, 23 havi mélypontra, és nyolc hónapja nem volt olyan gyönge az euró ellenében, mint most, a 25,87-os szintet megütve. Pedig a cseh jegybank pénteken beavatkozott a devizapiacon a korona védelmében. Korábban a magyar és a lengyel jegybank is bejelentette, hogy hajlandó a piaci intervencióra.