Cseppfolyósított földgáz-terminált épít Németország az N. V. Nederlandse Gasunie és az RWE AG cégekkel együttműködve, írja a Bloomberg.

Fotó: Marco Sabadin / AFP

Európa legnagyobb gazdasága megpróbál leszokni az orosz energiaimportról: cseppfolyósított földgáz-terminált épít Németország az N. V. Nederlandse Gasunie és az RWE AG cégekkel együttműködve.

Az állami tulajdonú KfW bank szándéknyilatkozatot írt alá a két energetikai céggel egy LNG-terminál építéséről az északi Brunsbüttel kikötővárosban

– közölte a német gazdasági minisztérium szombaton. A létesítményt a Gasunie fogja üzemeltetni, a német kormány pedig a KfW-n keresztül tulajdonos lesz ötven százalékos tulajdonrésszel.

Csökkentenünk kell az orosz importtól való függőséget

– írta Robert Habeck gazdasági miniszter egy e-mailben küldött nyilatkozatában.

A lépés a Bloomberg szerint azt jelzi, hogy Európa fordulópontnak tekinti az ukrajnai inváziót, és végre le akar számolni az orosz energiától való hosszú ideje tartó függőségével. Németország földgázellátásának több mint fele Oroszországtól függ, és az atomenergia fokozatos kivezetéséről szóló döntés, mielőtt elegendő megújuló kapacitás épült volna a helyettesítésére, különösen sebezhetővé tette az országot.

Olaf Scholz német kancellár a múlt hónapban azt mondta, bővíteni fogja az ország LNG-infrastruktúráját, alig néhány nappal azután, hogy félretett egy 11 milliárd dolláros csővezeték projektet, amely az orosz gáz Európába szállításához kellett volna. Berlin emellett a gáz- és széntárolást is erősíti, és a megújuló energiaforrások gyorsabb bevezetését szorgalmazza.

A Brunsbüttelben épülő terminál évi 8 milliárd köbméter újragázosítási kapacitással rendelkezik majd,

és a vállalatok tervei szerint a telephelyet idővel olyan hidrogénszármazékok, például ammónia feldolgozására is alkalmassá teszik, amelyeket megújuló energiaforrásokból lehet előállítani. A közlemény szerint a cél a terminál minél gyorsabb felállítása.