A megválasztott dél-koreai elnök vasárnap bejelentette, hogy nem költözik be a Kék Háznak nevezett elnöki palotába, az elnöki hivatalt a védelmi minisztérium komplexumába helyezi át.

Döntését Jun Szok Jol azzal indokolta, hogy nyitottabb, jobban megközelíthető helyen szeretné végezni munkáját, a korábbi – szerinte elzárt, nehezen megközelíthető – elnöki palotát pedig megnyitja a nagyközönség előtt. Sajtótájékoztatóján leszögezte, nem egyszerű költözésről van szó, a döntést "az ország jövője érdekében hozta".

Fotó: Ed Jones / AFP

Hozzátette, hogy rezidenciáját pedig Szöul diplomaták és vállalatigazgatók által kedvelt negyedébe helyezi át.

Jóllehet riválisai az elnök bejelentését a feng sui nevű, térrendezésről szóló kínai hagyományokkal magyarázták, Jun stábja cáfolta ezt, s kiemelték, hogy az az erdős területtel körbevett, szigorúan őrzött Kék Ház az idők során egyfajta "királyi palotává" nőtte ki magát.

A biztonsági aggályokkal kapcsolatban Jun újságíróknak azt mondta, a védelmi minisztérium épületkomplexuma megfelel az erre vonatkozó feltételeknek.

A pénzügyminisztérium becslései szerint a költöztetések több mint 49 milliárd von (mintegy 14 milliárd forint) költséggel járhatnak.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülései szerint az épületegyüttesen több jelentős átépítést is el kell végzeni, hogy megfeleljen a célnak, néhány irodát pedig el kell költöztetni.

A korábban főügyészi tisztséget betöltő Jun Szok Jol, a konzervatív Néphatalom Párt jelöltjeként nyerte meg a március 9-i elnökválasztást, és májusban iktatják be hivatalába.

Váratlan helyről kaphat szövetségest a Kína elleni küzdelemhez Biden

Dél-Korea új elnöke az ország számára viharos időszakban veszi át a hatalmat, és az általa kijelölt út felrázhatja a régiót.