Az Ukrajna elleni orosz invázió már több mint 100 millió eurójába került Szlovákiának – mondta Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy legkésőbb májusban át kell dolgozni az idei költségvetést. Úgy becsüli, hogy a háború 500 millió és 1 milliárd euró közötti tétellel növelheti a költségvetés idei hiányát, ráadásul a magas (februárban 9 százalékos) a tervezettnél alacsonyabb gazdasági növekedéssel párosul. 

A Markíza kereskedelmi televízió körkérdésére válaszolva Michal Lehuta, az Intesa-leány Všeobecná Úverová Banka elemzője szerint az idei legfeljebb 2 százalékos lesz, az Erste-leány Slovenská Sporiteľňa takarékpénztár szakértője, Matej Horňák a korábbi 3-ról 2 százalékra vitte le prognózisát, Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank vezető elemzője pedig a stagnálást sem tartja kizártnak. Emlékeztetőül: a Szlovák Nemzeti Bank decemberi előrejelzése még 5,8 százalékos növekedéssel számolt 2022-re.

Fotó: Jakub Gavlak / MTI

A szlovák parlament elfogadta a lex Ukrajna törvényt, amely a menekülteknek havi 68,80 euró pénzügyi segélyt garantál, a számukra szállást nyújtók napi 7 euró segítséget kapnak minden felnőtt és 3,50 eurót minden gyerek után, továbbá a menekülteknek ingyenes egészségügyi ellátást és díjtalan oktatást biztosít. Főleg a keleti országrészben működnek ruszin, illetve ukrán tannyelvű iskolák, melyek máris több száz ukrán diákot vettek fel. Szlovákiába eddig 270 ezer ukrán menekült érkezett. Északi szomszédunkban eddig 360 menekültnek adtak munkát, a háború kitörése előtt legálisan 13 ezer ukrán dolgozott az országban. Milan Krajniak szlovák munkaügyi miniszter azzal számol, hogy a következő 6 hónapban 32 ezer ukrán helyezkedhet el a munkaerőpiacon, főképp a vendéglátásban, gépkezelői és raktárosi munkakörben, valamint a kiskereskedelemben vannak betöltetlen pozíciók, emellett felgyorsítják az egészségügyet választók képesítésének gyorsított honosítását is.