Emelkedtek az európai részvények, erősödött az euró és nyomában a közép-európai devizák, miután az orosz elnök Vlagyimir Putyin úgy nyilatkozott, hogy "bizonyos pozitív fejleményeket" lát az ukránokkal folyó béketárgyalásokon, csak órákkal azután, hogy azt állította, közel-keleti harcosok ezrei csatlakoznak az Ukrajnában harcoló orosz csapatokhoz, miközben az orosz csapatok pozíciókat foglaltak el Kijev körül. 

Fotó: SERGEI ILNITSKY / AFP

Az optimistább Putyin-nyilatkozat hírére mintegy két százalékot emelkedtek a fontos európai tőzsdeindexek, amelyek hatalmasat zuhantak a háború február 24-ei kezdete óta. Két óra után a német DAX 2,7 százalékkal volt magasabb a csütörtöki zárásnál, a Euro STOXX 50 2,1 százalékkal és a londoni FTSE 100 1,3 százalékkal.

A reggeli 1,097-ról 1,103 környékére pattant vissza az euró a dollár ellenében, mielőtt ismét átszúrta az 1,1-es szintet. Amint az gyakran történik, mozgását követték a háború és gazdasági hatásai miatt ideges közép-európai devizák is. A forint az euró keresztben 380 közeléből 382,5-re gyengült, majd visszaerősödött a reggeli szintre, hogy a délutáni kereskedésben 381 környékére gyengüljön megint. Ugyanezeket a bakugrásokat mutatta be a cseh korona és a lengyel zloty is.

A piacok későbbi visszahőköléséről itt írtunk.

Az Equilor témába vágó podcastját itt tudja meghallgatni.