Az orosz-ukrán háború legfontosabb, pénteki eseményei

  • Pénteken folytatódnak a kimenekítések, de Zelenszkij szerint sok városnál az oroszok nem tartják be a tűzszünetet
  • Eltűntek, de máshol újra felbukkantak a gigantikus orosz konvoj egységei
  • Harkivban egy nukleáris laboratóriumot is találat ért
  • Magyarország légterébe is belépett a lezuhant robotrepülő, a hatóságok vizsgálják az ügyet
  • Pénteken hasonló incidens történt, riasztották a Gripeneket
  • Putyinhoz látogatott Lukasenka
  • Kijev szerint Moszkva be akarja rántani a háborúba Belaruszt
  • Az EU 2027-ig leválik az orosz energiáról
  • A felelőssége elkerülni a háborút
  • Tömegsírba temetik az embereket Mariupolban
  • 20 orosz tábornok vezette az orosz csapatokat Ukrajnában, hárman elestek
  • Az Instagramot is lekapcsolja Oroszország
  • A Youtube blokkolja az orosz állami médiát

A Youtube sem engedi az orosz propagandát

21:57 A Youtube videómegosztó portál is blokkolni fogja az orosz állami médiához köthető tartalmakat - jelentette be a cégóriás a Reuters tudósítása szerint. 

Biden szerint Putyin elbukott

21:47 Joe Biden a Twitter-oldalán üzent az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Az amerikai elnök leszögezte: Putyin sosem nyerheti meg a háborút Ukrajna ellen. Az orosz elnök azt hitte, harc nélkül dominálhat Ukrajnában, törést okozhat az európai egységben, gyengítheti a transzatlanti szövetséget és megoszthatja Amerikát. Biden szerint egyik jóslata sem jött be. 

 

Lekapcsolják az Instagramot is Oroszországban

21:26 A legtöbb nagy közösségi oldal után az Instagramot is lekapcsolják Oroszországban. A hatóságok ugyanakkor haladékot adtak, a felhasználóknak 48 órájuk van lementeni képeiket a portálról. 

Elítélte a civilek elleni orosz támadásokat az ENSZ

21:09 Az ENSZ "fenntartás nélkül" elítéli az ukrajnai polgári célpontok elleni orosz támadásokat - jelentette ki Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettese a Biztonsági Tanács pénteki ülésén, amelyet Oroszország kérésére a biológiai fegyverek kérdésében hívtak össze.

Három orosz tábornok halhatott meg eddig

20:24 A BBC brit hírtelevízió nyugati katonai forrásokra hivatkozva azt írja: 20 orosz tábornok vezette az Ukrajna elleni inváziót, de közülük hárommal már végeztek az ukrán katonák. A BBC emlékeztetett: Oroszország Szíriában is három tábornokot vesztett, de nem két hét, hanem évek alatt. 

Tömegsírokba temetik a civileket Mariupolban

19:54 Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök osztott meg a közösségi oldalán egy fotót, melyen állítása szerint egy mariupoli tömegsír látható. Kuleba szerint borzasztó a helyzet a körbezárt városban, 12 nap alatt 1582 civil halt meg. 

Ukránokra kenné Moszkva a robbantást

19:42 Felrobbantották ukrán "nacionalisták" a Harkivi Fizikai és Technológiai Intézet egyik épületét, hogy eltüntessék az ott végzett nukleáris kutatások bizonyítékait - jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes. Kijev péntek reggel közölte, hogy az oroszok lebombázták a labort.

Még mindig nyitva van a Nike Oroszországban

19:38 A Nike világcég üzletei egy héttel a kivonulásról szóló bejelentés után is nyitva vannak Oroszországban. A cég egyelőre nem kommentálja az ügyet. 

Lehervadtak a piacok, még sincs közel a béke

19:27 Kérészéletűnek bizonyult a pénzügyi piacok optimizmusa, amit az okozott, hogy az orosz elnök szerint bizonyos előrehaladás történt a béketárgyalásokon Ukrajnával. Tovább dörögtek a fegyverek, az árfolyamok megint lekonyultak, Kijev cáfolt.

George Patakit lenyűgözte a magyar segítség

18:17 George Pataki, New York állam volt kormányzója lenyűgözőnek nevezte, amit a magyar kormány és a helyhatóságok tesznek az ukrajnai menekültekért, miután pénteken ellátogatott a magyar-ukrán határ melletti Beregsurányban létrehozott segítségpontra. A magyar származású amerikai politikus közölte: rettenettel töltötte el, amikor meglátta az Ukrajnából érkező képsorokat. 

Biden betiltja az orosz vodkát és kaviárt

18:10 Joe Biden amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államok betiltja az orosz alkoholos árucikkek és a tenger gyümölcseinek behozatalát. Az USA évente mintegy 24,1 millió dollár értékben importál alkoholos italokat és ecetet Oroszországból.

Lenullázná Németországot az orosz gáz elzárása

18:07 A Goldman Sachs elemzése szerint gyakorlatilag megölné a gazdasági növekedést Németországban, ha a Nyugat és Oroszország szankciós háború részeként Moszkva teljesen beszüntetné a gázszállításokat az Európába. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja. 

NATO: el kell kerülni a nyílt háborút

17:52 A NATO felelőssége elkerülni, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus Oroszország és a NATO közötti „nyílt háborúvá” fajuljon – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken az AFP francia hírügynökségnek adott pénteki törökországi interjújában.

2027-ig leválik az EU az orosz energiáról

17:46 Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken a versailles-i kétnapos uniós csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón kijelentette, az az Oroszországgal szembeni szankciók negyedik körét készíti elő. Von der Leyen, hangsúlyozta, az unió olyan intézkedéseket javasol, amelyek 2027-ig fokozatosan megszüntetik az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, a gáztól, az olajtól és a széntől való függőséget.

A Gazprombank megúszta a szankciókat

17:25 Hiába kötődik ezer szállal az orosz felső vezetéshez a Gazprom óriásvállalat bankja, a pénzintézet furcsa mód eddig megúszta a szankciókat. Ez lehet a kiskapu Oroszország számára. 

Kijev: oroszok lőhették Belaruszt

16:20 Az ukrán vezetés állítása szerint Oroszország mindenáron be akarja vonni a háborúba Belaruszt. Kijev szerint egy orosz repülő az ukrán légtérből intézett légicsapást belarusz célpont ellen, azt a látszatot keltve, hogy Ukrajna támadta meg szomszédját. 

Recesszióba süllyedhet Oroszország

16:10 A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerint komoly mértékben gyengülhet idén az orosz gazdaság az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett külföldi szankciók hatására. Az S&P úgy számol, hogy az orosz hazai össztermék (GDP) 6,2 százalékkal zsugorodik az idén. A szakértők korábban 2,7 százalékos növekedést vártak.

A Nanushka is kivonul Oroszországból

16:00 A magyar divatvilág egyik zászlóshajójának számító Nanushka is kivonul Oroszországból. A cég közleményében tudatta, hogy a már meglévő rendeléseket teljesítik, de újakat már nem vesznek fel. 

A magyar honvédség is kiszúrta a drónt

15:53 A minisztérium közlése szerint látták a drónt, Csengernél lépett be a magyar légtérbe. Pénteken hasonló incidens történt délben. Emiatt a Gripeneket is riasztották. A részleteket itt olvashatja. 

Putyin meglökte a részvénypiacokat

15:12 Látványosan javult a hangulat a részvény- és a devizapiacokon, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, lát előrehaladást a béketárgyalásokon Ukrajnával. Ebben a cikkünkben olvashat részleteket a jelenlegi részvénypiaci helyzetről. 

Románia is látta a drónt

15:01 Románia légtérellenőrző rendszere március 10-én, csütörtökön egy kisméretű, valószínűleg pilóta nélküli repülőgép (drón) típusú légi tárgyat észlelt, amely nagyon rövid ideig, kevesebb mint három percig repült a nemzeti légtérben. A repülőgép 23.23 körül lépett be Ukrajna felől a román légtérbe, és 23.26 körül hagyta el azt Magyarország felé – írja a hotnews.ro. A horvát index.hr úgy tudja, a NATO végig követte a robotrepülőt. 

Gyorssegélyt ad az EB Ukrajnának

14:37 Az Európai Bizottság pénteken 300 millió euró makroszintű pénzügyi gyorssegélyt (MFA) folyósít Ukrajnának – közölte a brüsszeli testület sajtóközleményben. A bizottság január végén jelentette be az összesen 1,2 milliárd eurós támogatási csomagot, melynek részét képezi a pénteken kifizetendő 300 millió euró. A pénz folyósítását azért gyorsították fel, hogy támogassák Ukrajna makrogazdasági stabilitását a háború közepette.

Megszervezték a menekülők ellátását

14:35 A kormány megszervezte a háború elől menekülők egészségügyi ellátását: kezelik a beteg gyerekeket, segítenek a daganatos betegeken és a háziorvosok is kérhetnek ukrán nyelvű segítséget, ha tolmácsolásra van szükségük - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pénteken, a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Klicsko szerint hetekig kitarthatnak

14:06 Akár hetekig is kitarthatnak Kijev védői, van elég ellátmány a számukra és még élnek az utánpótlási útvonalak – mondta Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere a Reuters közlése szerint. Klicsko szerint sokan visszatértek harcolni Kijevbe azok közül, akik az elmúlt két hétben elmenekültek. 

Megfosztották Schrödert a DFB-tagságtól

13:44 A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) megfosztotta tiszteletbeli tagságától Gerhard Schröder korábbi német kancellárt. A DFB pénteken, a bonni ülésén döntött erről ellenszavazat nélkül. A 77 éves Schröderre az ukrajnai háború kapcsán nagy nyomás nehezedett az elmúlt hetekben, a korábbi kancellár ugyanis a fegyveres konfliktus kirobbanása óta még egyszer sem ítélte el nyilvánosan a Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai akcióit. 

Putyin szerint hasznukra lehetnek a szankciók

13:19 Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában fogadta a belarusz államfőt, Aljakszandr Lukasenkát. A találkozón arról tájékoztatta kollégáját, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók még pozitív hatással is bírhatnak véleménye szerint. 

Magyarország is vizsgálja a drónügyet

12:47 Szijjártó Péter külügyminiszter a közösségi oldalán erősítette meg, hogy Magyarország légterén is áthaladt a pilóta nélküli robotrepülőgép, amely miatt a magyar hatóságok is vizsgálatot indítottak. 

 

Egyre jobban érezni a szankciókat

12:17 A német gazdaságban széleskörű támogatást élveznek a szigorú szankciók, mert a háború nem kedvez az üzletnek, de már az eddigi kivetett korlátozások is kezdik éreztetni negatív hatásukat - mondta Martin Wansleben, a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége ügyvezető igazgatója a Rheinische Post pénteki számában.

Afrikából érkeznek harcosok

11:43 Afrikából érkeznek harcosok az orosz hadsereghez, hogy segítsenek az Ukrajna elleni invázióban. Legalábbis erről szóló videók terjednek a Twitter-oldalakon.

Magyarországon is átrepült az orosz gyártmányú robotrepülő

11:24 A horvát miniszterelnök hivatalosan is megerősítette, hogy Magyarország és Románia felett is átrepült az orosz gyártmányú robotrepülőgép, amely Zágráb mellett zuhant le végül. A BBC horvát vezetőkre hivatkozva azt írja: a jármű 40 percig volt a magyar légtérben és utána még hét percig repült Horvátország felett, mielőtt becsapódott volna. 

 

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Így nézhetett ki épségben a gép:

Fotó: Shutterstock

Kárpátalján is fokozódik a katonai jelenlét

11:01 A Mandiner helyszíni tudósítása szerint a kárpátaljai településeken is fokozódik a katonai jelenlét. Rahón például majdnem minden második sarkon állnak katonák, azt nézik, kik próbálják meg elhagyni Kelet-és Belső-Ukrajnát. Elsősorban a hadköteles korú férfiakat próbálják kiszűrni és visszafordítani. 

Putyinék is várják az önkénteseket

10:47 Engedélyezné az önkéntesek részvételét az ukrán erőkkel vívott harcban – közölte a Reuters szerint pénteken Vlagyimir Putyin, aki az elfoglalt nyugati rakéta-rendszerek továbbadását a szeparatistáknak is engedélyezte. Cikkünk a témában. 

Engedi a Facebook az oroszellenességet

10:30 A Facebook és az Instagram közösségi oldalakat üzemeltető Meta Platforms bizonyos országokban ideiglenesen engedni fogja az ukrajnai orosz megszállók elleni erőszakra buzdítást – jelentette a Reuters vezetői levelekre hivatkozva. A részletekről itt olvashat. 

Nincs nukleáris veszély Harkivban

10:22 Egyetlen nap alatt 89 tüzérségi támadást regisztráltak Harkivban, ahol egy nukleáris laboratóriumot is találat ért. A helyi kormányzó szerint azonban ez nem veszélyes a civilekre. Legalábbis egyelőre. 

Horvátországban zuhant le egy robotrepülő

9:43 Szakértők szerint – a roncsok alapján – egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén – jelentette pénteken az Index.hr című helyi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva. A város központjában is hallható robbanás után a repülőgép egy nagyobb darabja a Jarun tó mellett zuhant le.

Irtózatos összegekkel tartoznak az oroszok

9:31 A Nemzetközi Fizetések Bankja által közölt adatok alapján a nemzetközi bankoknak több mint 121 milliárd dolláros (42 ezer milliárd forintos) hitelkitettsége van orosz vállalatoknál. Az ügy részleteiről itt olvashat. 

Csernyihiv víz nélkül maradt

9:08 Vízellátás nélkül maradt Csernyihiv városa a csütörtök éjjeli légicsapások után. A problémán már dolgoznak az ukrán hatóságok közlése szerint – írja a BBC. 

Még nem bombáztak az oroszok ennyire közel a magyar határhoz

8.55 Nagy pontosságú és hatótávolságú rakétát lőttek ki az orosz erők.

Újabb ukrán várost foglaltak el

8:02 Az oroszbarát szakadárok újabb várost foglaltak el Kelet-Ukrajnában. A jelentések szerint a Mariupoltól északra lévő Volnovakta került a kezükre, ezzel fontos útvonalat szereztek meg. 

Itt találkozhatunk először ukrán munkásokkal

8:00 Az Ukrajnából érkezők kilencvenöt hiányszakmában kezdhetnek el dolgozni rövid időn belül, az adózási kérdéseket pedig a magyar–ukrán egyezmény egyszerűsíti. Cikkünkben összegyűjtöttük, mely szakmákba foghatnak először a menekültek. 

Az oroszok reptereket lőttek

7:43 Az orosz védelmi minisztérium szerint szétlőtték Luck és Ivano-Frankivszk városok reptereit. Mindkét város Nyugat-Ukrajnában található. 

Újabb csapást mérne Biden Moszkvára

7:38 Az Egyesült Államok azon gondolkozik, hogy megvonja a "legkedveltebb nemzet" státuszt Oroszországtól. Ez a szabadkereskedelmi egyezményekben szereplő jogi minősítés a vámszabályokra, importkvótákra és más kereskedelmi eljárásokra is komoly hatással bír. A részletekről itt olvashat bővebben.

Dnyiprót több találat érte

7:13 Péntek reggel hat óra körül több hatalmas robbanás rázta meg Dnyipro városát. Az oroszok feltehetően légicsapásokat hajtottak végre, az ukrán védelmi minisztérium szerint egy halálos áldozatról tudni. A robbanásról készült videót itt tudja megnézni. 

Magyarországnak kedvező döntés született

6:55 Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtökön Versailles-ban kezdődött EU-csúcs első napjának végén jelentkezett be közösségi oldalán. Elmondta, hogy a legfontosabb kérdésben Magyarország számára is kedvező döntés született, nem lesznek szankciók, amelyek kiterjednének az olaj és a gáz területére. 

Luckot is találatok érték

6:21 A háború elért a lengyel határ közelébe is, a nyugat ukrajnai Luck városát több találat is érte éjjel, az egyik nagy gyár hajnalban is lángolt. 

 

Támogatást kap Ukrajna

6:15 A képviselőház után az amerikai szenátus is megszavazta, hogy az Egyesült Államok 13,6 milliárd dolláros humanitárius és gazdasági segélyt nyújtson az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának. 

Zelenszkij ismét Moszkvát vádolja

6:11 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök éjjel közzétett videóüzenetében ismét azzal vádolta az országát támadó orosz erőket, hogy megsértik a humanitárius folyosók működését biztosító tűzszünetet Mariupolnál és Volnovahánál. Hozzátette, hogy más ukrán városokból viszont az elmúlt két napban körülbelül 100 ezer lakost ki tudtak menekíteni.

Eltűnt az óriási konvoj nagy része

6:01 A 60 kilométer hosszú, Kijev felé tartó orosz konvoj nagy része eltűnt, a páncélosok szétszóródtak a legfrissebb műholdfelvételek szerint. Ugyanakkor az látszik, hogy az ukrán főváros környékén, az erdőknél pozícióba álltak a rakétavető és tüzérségi egységek. 

Újabb folyosókat nyitnak

5:57 Az orosz haderő március 11-én az ukrán városok közül Kijevből, Csernyihivből, Harkivból, Mariupolból és Szumiból humanitárius folyosót nyit a civilek evakuálására.

Itt olvashat a háború legfontosabb csütörtöki eseményeiről.