Békét reméltek ma a részvény- és a devizapiacok, de a zárásra csökkent az európai részvények nyeresége, az amerikai tőzsdéken pedig még vissza is fordult  a kezdeti emelkedés, ahogy visszavonult az euró is, magával rántva a forintot.

A korábbi optimizmust az okozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, lát előrehaladást a béketárgyalásokon Ukrajnával. Néhány órával később Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy "zéró előrehaladás" történt - jelentette a Bloomberg. A két hete kezdődött háború, Ukrajna orosz inváziója folytatódik.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

 

Az európai részvényindexek, amelyek hatalmasat estek a háború miatt,  a zárásra megfelezték a nap korábbi előrehaladását, a német DAX 1,4, a londoni FTSE 0,8, a Euro STOXX 600 1,1 százalékot emelkedett. A tengerentúli piacokon gyorsan alábbhagyott a kezdeti óvatos optimizmus, a technológia részvények Nasdaq Composite indexe az amerikai kora délutáni kereskedésben már 1,2 százalékot veszített. 

Majdnem fél százalékot esett az S&P 500 index is. A gyengülés  oka nem csak az orosz-ukrán tárgyalások iránti kétely volt. A korábban Facebook néven ismert Meta pl 3,2 százakékkal kereskedett lejjebb, miután Moszkva "szélsőséges szervezetnek" minősítette és bűnügyi eljárást indított, mert a Meta a Facebook és Instagram platformjain bizonyos országokban engedélyezte az orosz megszállók meggyilkolására felszólító gyűlöletbeszédet.

Az euró árfolyama ugyancsak 180 fokos fordulatot hajtott végre a dollár ellenében, és 1,1027 környékéről 1,0914 környékére gyengült. Ezt követve két forintot gyengült az euró ellenében a magyar fizetőeszköz árfolyama is, 380,3 régiójából. Nem gyengült a zloty és jobban tartotta magát a cseh korona is, de nem tudni, a régiós jegybankok nem hajtottak-e végre piaci intervenciót, miután erre már a múlt héten felkészítették a piacokat. 

Ami a eurót illeti, a jövő héten várhatóan elkezdi kamatemeléseit az amerikai jegybank, és az egységes valuta árfolyamát erősen befolyásolhatja a Fed iránymutatása.