Kínában az új jüanhitelek összege februárban várhatóan csökkenni fog a januári rekordmagas szintről, a visszaesést azonban a központi bank a lassuló gazdaság támogatása érdekében laza monetáris politikával kompenzálhatja.

A kínai bankok a múlt hónapban nettó 1490 milliárd új jüanhitelt (235,85 milliárd dollár) adtak ki, ami a januári 3980 milliárd jüanhoz képest jelentős csökkenést jelent – derült ki a Reuters által megkérdezett közgazdászok felméréséből.

A piac számított a februári hitelezés visszaszorulására, aminek szezonális okai vannak, ugyanis a kínai bankok az év elején hajlamosak a hitelezés előrehozatalára.

A várt új hitelek ezzel együtt is meghaladhatják a 2021 februárjában nyújtott 1360 milliárd jüant.

Fotó: William_Potter / Getty Images

Szezonálisan gyenge hónap ellenére februárban – az ingatlanpiaci visszaesés közepette – is robusztus hitelkínálat várható – írták a Citi elemzői egy jegyzetben.

Kína az idén lassabb, 5,5 százalék körüli gazdasági növekedést célzott meg, mivel az ingatlanpiaci visszaesés és a fogyasztás visszafogottsága rontja a világ második legnagyobb gazdaságának kilátásait. A növekedés ösztönzése érdekében a központi bank csökkentette a kamatlábakat és a bankok kötelező tartalékrátáját (RRR), és további lazító lépések várhatók.

A felmérés szerint a fennálló jüanhitel-állomány februárban várhatóan 11,5 százalékkal nő az egy évvel korábbihoz képest, ugyanannyival, mint januárban. Az M2 pénzkínálat (készpénz és betétek) növekedése februárban 9,5 százalékra lassult a januári 9,8-ről.

Kína a tavalyival megegyezően 3650 milliárd  jüanban határozta meg a helyi önkormányzatok különleges kötvénykibocsátásának 2022-es kvótáját.

Az államkötvény-kibocsátás felgyorsulása hozzájárulhat a teljes társadalmi finanszírozás (TSF), azaz a gazdaságba kihelyezett összes és likviditás fellendítéséhez. A fennálló TSF januárban 10,5 százalékkal nőtt, szemben a decemberi 10,3 százalékkal.

A Citi februárban 10,6 százalékos TSF-növekedést vár. Az új TSF februárban várhatóan 2220 milliárd jüanra esik vissza a januári 6170 milliárdról.