Németország kiáll "a bátor ukránok mellett" és pénzügyi, valamint humanitárius támogatás mellett katonai felszerelésekkel is segíti őket, hogy "megvédhessék hazájukat az orosz agresszióval szemben" – közölte Olaf Scholz a NATO-főtitkárral folytatott megbeszélése előtt. A német kancellár hangsúlyozta:

azt is világosan és egyértelműen ki kell mondani, hogy a nem lép be katonailag ebbe a háborúba.

Scholz délelőtt még a Bundestagban hallgatta végig, ahogy Volodimir Zelenszkij azzal vádolta meg a kormányát, hogy cserben hagyta Ukrajnát.

Olaf Scholz német kancellár a Bundestagban hallgatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök német képviselőkhöz intézett, videókapcsolaton keresztül elmondott beszédét.
Fotó: AFP / Tobias SCHWARZ

Zelenszkij falhoz állította Scholzot

Az ukrán elnök felrótta Németországnak, hogy a gazdasága ezer szálon kötődik Oroszországhoz, amely ezt kihasználva finanszírozza az Ukrajna elleni háborúját. Zelenszkij emlékeztette a német kormányt arra, hogy Kijev már korábban figyelmeztetett: Moszkva az Északi Áramlat II-t használja fel, hogy sakkban tartsa Európát. 

Zelenszkij köszönetet mondott azoknak a német vállalatoknak, amelyek a profitvárakozásaik fölébe helyezték az erkölcsi értékeiket, és kivonultak Oroszországból, miközben Scholz szemére vetette: hiába próbálja elszigetelni Németországot a háborútól, ezzel csak azt éri el, hogy képtelen átlátni a helyzetet. Zelenszkij emlékeztetett: mindeddig hiába kért segítséget a német kormánytól, amely Ukrajna NATO-tagságát sem támogatta. 

És még most is haboznak befogadni Ukrajna EU-csatlakozási kérelmét.

Az ukrán elnök elmondta azt is: a német kormánytól kapott segítség túl későn érkezett és akkor is túl kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megállítsa a vérengzést Ukrajnában.