A szankciók által sújtott Oroszország a BRICS országokat (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) közös alternatív fizetési rendszer létrehozására szólította fel – tudta meg a Reuters.

Az Ukrajnával szemben indított orosz támadást a nyugati országok sosem látott szigorúságú szankciókkal büntették, melynek keretében az orosz jegybank devizatartalékának mintegy felét befagyasztották, míg az ország legnagyobb bankjait levágták a pénzintézetek közötti kommunikációt lehetővé tevő SWIFT hálózatról. A Visa és a MasterCard pedig felfüggesztette oroszországi tevékenységét.

Fotó: Alexander Astafyev / Sputnik / Sputnik via AFP

Pénteken Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a BRICS miniszteri találkozóján a globális gazdasági kilátások jelentős romlásáról számolt be a szankciók hatására, ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a példátlan gazdasági lépések 

a jelenlegi, amerikai dollárra épülő nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer alapjait rombolják le.

Oroszország létrehozott egy, a SWIFT-hez hasonlító banki üzenetváltást szolgáló platformot, az SPFS-t, valamint saját kártyás fizetési megoldást is elindított 2015-ben, MIR néven, miután az esetlegesen szigorodó nyugati szankciókra régóta készül Oroszország. A pénzügyminisztérium közleménye szerint a BRICS miniszterei egyetértettek az együttműködés fontosságában, hogy stabilizálják a kialakult gazdasági helyzetet. Sziluanov szerint a mesterségesen generált válságot a szövetség országai képesek kezelni úgy a saját, mint a globális gazdaság érdekében.