Olaszország csökkentette idei növekedésre vonatkozó becslését, mivel az ukrajnai háború visszább vetette gazdaságát. Ugyanakkor megerősítették a korábbi 2022-es költségvetési hiánycélt, amely a nemzeti kibocsátás 5,6 százaléka lesz – derül ki a Reuters által szemlézett kormánydokumentumokból.

A Pénzügyminisztérium prognózisa szerint a bruttó hazai termék 3,1 százalékkal nő idén a tavaly őszi 4,7 százalékos előrejelzéshez képest az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában. Emellett 2023-ra 2,4 százalékos GDP-növekedést vár a kormány a korábbi, szeptemberben kitűzött 2,8 százalékos cél helyett.

A visszaesett az első negyedévben, azonban várhatóan helyreáll az április-május közötti időszakban – derült ki a tervezetből, amely kitér az ukrajnai konfliktussal összefüggő nehézségekre is.

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt két évben a világjárvány hatásait nyögte a gazdaság, amelyet most felváltott az orosz-ukrán konfliktus, valamint az abból következő nyersanyagár- növekedéséből és a pénzpiaci ingadozásokkal kapcsolatos bizonytalanság. Egy tartós háború jelentős hatással lenne az inflációra és a gazdasági növekedésre is– áll a közleményben.

Az új előrejelzéseket várhatóan szerdán hagyja jóvá a kabinet, amelyek a 2023-as költségvetés előzetes keretét is biztosítják.

A tervezet szerint az államadósságot – amely az eurózónában Görögország után a második legmagasabb – idén lecsökkentenék a GDP 147 százalékára a korábbi 149,4 százalékról, majd 2023-ban tovább mérsékelnék 145,2 százalékra.

 Ez lehetővé tesz további 9,5 milliárd euró értékű kiadást vagy adócsökkentést a jelenlegi hiánycél növelése nélkül.

Ebből azonban 4,5 milliárdot már az év elején jóváhagyott energiaárak emelkedését korlátozó programok finanszírozására fordítanak, így a kormánynak 5 milliárd euró áll rendelkezésre, ha nem emelnék az 5,6 százalékos célt.