Háborús történet: két fiúnak az Ukrajna luhanszki területén lévő, orosz támadások alatt álló Rubizsnében az édesanyjuk a lelkére kötötte, hogy maradjanak a házban, amíg ő a városba megy. De egy hét is eltelt, és végül ukrán katonák menekítették ki a gyerekeket - írta a Suspilne hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó, videót is közölve.

A fiúkat, Mihajlót és Dzsézönt, a szomszédok segítették étellel, és főzni is próbáltak maguknak az egyedül töltött egy hétben.

Fotó: Sputnik via AFP

Kijöttem, látom ott áll három katona

mesélte az idősebb testvér. A katonák megkérdezték tőle, egyedül van-e, mondta, hogy a testvérével, akiről azt kérdezték, hány éves.

Négy

- válaszolta.

Ezután a katonák azt mondták neki, jobb, ha kiviszik őket, mert ha találat éri a házat és leomlik, senki nem fogja kihúzni őket.

Anyukám azt mondta, ne hagyjam el a házat. De jobb, ha a testvérem, és a saját életemről gondoskodom inkább – mondta a fiú. 

A gyerekek kórházba kerültek a szintén ostrom alatt álló Szevjerodoneckben, majd rokonaikhoz vitték őket Poltavába - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Az ukrajnai harcok súlypontja az elmúlt hetekben az ország keleti területeire helyeződött át. Nincs idő gondolkodni, mindenki hagyja el a térséget, aki marad, az a halállal néz szembe – figyelmeztette a térségben maradt lakosságot néhány napja Luhanszk megye kormányzója.