Nincs idő gondolkodni, mindenki hagyja el a térséget, aki marad, azt megölik – szólította fel a lakosságot Luhanszk megye kormányzója. Szerhij Hajdaj szerint menekülniük kell az orosz fogság elől – írta Twitteren.

Abban az esetben is folytatják a civilek evakuálását a luhanszki régióból, ha nem jön létre tűzszünet – írja az Ukrinform Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Területi Katonai Igazgatóság kormányzója tévényilatkozatára hivatkozva. A kiürítést buszokkal végzik, amelyek üzemanyag-ellátása folyamatos – tette hozzá.

A luhanszki régióban a lakosság alig több mint 20 százaléka maradt az orosz invázió február 24-i kezdete óta.

Fotó: Sputnik via AFP

A 300 ezer fős lakosságból alig 70 ezer maradt, jellemzően azok, akik féltik, hogy elveszítik vagyonukat. Próbáljuk őket meggyőzni arról, hogy nem deportálásról, hanem evakuálásról van szó. Sajnos sok ember számára annak ellenére a vagyonuk megőrzése jelent prioritást, hogy naponta bombázzák a lakhelyüket

– mondta Hajdaj.

Kedden Rubizsne, Szevierodonyeck, Liszicsanszk, Popasnaja és Bisztricja-Gírska településekről is megpróbálják a teljes lakosságot evakuálni.

Fotó: Sputnik via AFP

A luhanszki régióban már eszkalálódott a háború. Az ukrán erők egyelőre tartják a védelmi vonalat az orosz offenzívával szemben. A Luhanszki Regionális Állami Adminisztráció vezetőjének beszámolója szerint az oroszok jelentős veszteségeket szenvedtek Rubizsnében. A luhanszki térség azonban folyamatos offenzíva alatt van, számos épület, köztük kórházak és oktatási intézmények semmisültek meg.