BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU ott üti az oroszokat, ahol senkinek sem fáj

A kaviárimport betiltása szimbolikus, mert már ezt a piacot is Kína uralja.

Az Európai Unió a legújabb szankciós csomag részeként betiltotta a vodka mellett az orosz kaviárexportot is, és ezt büszkén azzal indokolta, hogy kulcsfontosságú ágazatot büntet. A valóságban azonban ma már Oroszország részesedése jelentéktelen a kaviár világpiacán és az EU-ban is.

Fotó: Eugene Odinokov / Sputnik via AFP

A kaviárt hagyományosan a Kaszpi-tengerben fogott tokhalból nyerték, és Irán és Oroszország exportálta. A túlhalászás miatt azonban a tokhal a kihalás szélére került, a halászatát világszerte betiltották, és ma már telepeken tenyésztik – méghozzá elsősorban Kínában.

Az ország alig két évtized alatt vált dominánssá ezen a piacon,

2001-ben kezdett hatalmas mennyiségben élő tokhalikrát importálni, de a mennyiség 2013-ban jelentős csökkenésnek indult, mert addigra elegendő tenyészállattal rendelkeztek a halgazdaságok ellátására. 2018-ban már Kína adta a világ toktenyésztésének 84 százalékát a Halászati és Akvakultúra-termékek Piacának Európai Megfigyelőközpontja (EUMOFA) adatai szerint.

Fotó: WANG ZHAO / AFP

A kínai gazdaságok 2020-ban 123 tonna kaviárt exportáltak, és ennek több mint a harmadát az EU-ba. Ugyanebben az évben az orosz kivitel mindössze egy tonnát tett ki – emlékeztetett a Quartz . Az erőviszonyokat jól érzékelteti, hogy a világ legnagyobb kaviárgyártója, a 2003-ban alapított kínai Kaluga Queen évente hatvan tonnát állít elő ebből a luxuscikkből – többet, mint amennyi a teljes orosz export volt 2014 és 2020 között. És a minőségre sem lehet panasz, a Kaluga Queen 22 francia Michelin-csillagos étteremnek szállít, és tőle vásárolja az első osztályon utazók számára a kaviárt a Lufthansa és az American Airlines is. Ehhez képest Oroszország mindössze 52 tonnányit állított elő ebből a luxuscikkből 2019-ban, amikor az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) statisztikája szerint a globális termelés elérte a 688 tonnát.

Az orosz termelés így alig fedezi a hazai igényeket.

Az EU önmagában is jelentős „kaviárhatalom”, tagállamokban összesen 164 millió tonna kaviár készült 2020-ban. Tavaly a 27-ek kaviárimportjában Oroszország csak a 7. helyet foglalta el 3,4 millió eurós forgalommal, miközben Izlandból 38,3 millió, az Egyesült Államokból 31,7 millió, Kínából 16,5 millió, Norvégiából 12,7 millió, Mauritániából hétmillió, Peruból pedig 3,6 millió euró értékben vásároltak. Oroszország alig előzte meg Kanadát (3,3 millió) és nem sokkal Tajvant (2,2 millió euró) is. (Egy euró 371,26 forint.)

Fotó: WANG ZHAO / AFP

Oroszországot gyakran összekötik a világ egyik legdrágább kaviárjával, az Ossetrával, amelyet az azonos nevű, súlyosan veszélyeztetett Kaszpi-tengeri tokhalfajból nyernek. Más kaviárfajtákhoz hasonlóan azonban ezt is csak speciálisan tenyésztett példányokból lehet legálisan előállítani halgazdaságokban, és így a legtöbb piacvezető országban készítik. Az egyik legismertebb európai kaviárkereskedő, a Petrossian megerősítette a Politicónak, hogy Oroszországból nem importálnak Ossetra-terméket. A lap által megszólaltatott ágazati szereplők szerint így egyértelmű, hogy az uniós lépés inkább szimbolikus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.