A nagy online platformok nettó nyereségük 0,1 százalékáig terjedő éves díjjal számolhatnak, amely az új szabályainak való megfelelés ellenőrzésének költségeit hivatott fedezni – derül ki egy a Reuters által látott uniós dokumentumból. A digitális szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatról (Digital Services Act – DSA) valószínűleg még ebben a hónapban megállapodnak az uniós országok, az Európai Bizottság pedig először vetne ki ilyen díjat. Az elv azonban nem újszerű, az a nemzeti távközlési szabályozók és az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) eljárásához hasonlít, amelyek a felügyeletük alá tartozó társaságokra vetnek ki díjakat.

Fotó: Shutterstock

A lépésre azért kerül sor, mert a bizottság új bevételi forrásokat keres a régió gazdasági növekedésének a világjárványt követő fellendítése, valamint a zöldebb és digitálisabb gazdaság előmozdítása érdekében. Az új technológiai szabályok érvényesítéséhez pedig több szakértőre lesz szükség.

„Az éves felügyeleti díjak teljes összege a bizottságnak az e rendelet szerinti felügyeleti feladataival kapcsolatban felmerülő becsült költségein alapul.” „A díj nem haladhatja meg a nagy online platformok (és keresők) szolgáltatójának az előző pénzügyi évben elért globális éves nettó eredményének 0,1 százalékát, és arányosnak kell lennie a szolgáltatás méretével, amelyet az EU-ban a szolgáltatást igénybe vevők száma tükröz” – idézi a Reuters. 

A bizottság a DSA hatálya alá tartozó nagy online platformokat úgy határozza meg, mint amelyek legalább 45 millió havi aktív felhasználóval rendelkeznek.

Margrethe Vestager, az EU trösztellenes biztosa a múlt hónapban a törvényhozóknak és a tagállamoknak elmondta, hogy a díj évente 20 és 30 millió euró közötti bevételt jelenthetne – mondta a Reutersnek egy, az ügyet közvetlenül ismerő személy. A dokumentum szerint a nagy non-profit online platformok és keresők mentesülnek a díjak alól, ami olyan cégeknek kedvez, mint a Wikipedia és a kutatóintézetek.

Vestager javaslata valószínűleg megkapja a tagállamok és az uniós jogalkotók jóváhagyását, akik a tervek szerint április 22-én találkoznak a tárgyalások negyedik fordulójára – mondta a Reutersnek Christel Schaldemose uniós törvényhozó, aki az Európai Parlamentben a DSA-t irányítja.

„Azt szeretnénk, hogy a DSA végrehajtása sikeres legyen, és támogatjuk, hogy a felügyeleti díjak az iparági normáknak megfelelően, részletes módszertannal alátámasztottak és arányosak legyenek” – közölte az Alphabet (Google).