Ismét rekordot döntöttek az üzemanyagárak Srí Lankán:

a dízel árát 64, míg a 92-es oktánszámú benzinét 33 százalékkal emelték hétfőn.

A folyamatos drágulás miatt kedden is tüntetések voltak az ázsiai ország több településén.

A tiltakozók utakat barikádoztak el, fennakadásokat okozva még a vasúti közlekedésben is – mondta el egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő.

A colombói elnöki hivatal bejáratát tizenegyedik napja torlaszolják el a Gotabaja Radzsapaksza elnök és fivére, Mahinda Radzsapaksza miniszterelnök lemondását követelő tüntetők.

Fotó: JEWEL SAMAD / AFP

A kormányfő kedden azt ígérte: módosítják az alkotmányt, megnyirbálják az elnöki jogköröket, és több hatalmat adnak a parlamentnek.

Mahinda Radzsapaksza elmondta, fontos a politikai és társadalmi stabilitás megőrzése az országban, miközben próbálnak választ találni a gazdasági kihívásokra.

A Srí Lanka-i kormány az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak miatt hetek óta tartó tüntetési hullám nyomán április 4-én testületileg lemondott. A miniszterelnök és fivére, az elnök mindazonáltal megtartotta hivatalát. Gotabaja Radzsapaksza egységkormány megalakítását sürgette.

A dél-ázsiai szigetország 1948-ban megszerzett függetlensége óta nem látott gazdasági nehézségekkel küzd, amelyeket tovább súlyosbított a koronavírus-járvány és ennek nyomán a turizmusból származó bevételek elmaradása. Szakértők szerint a 22 millió lakosú Srí Lanka jelentősen eladósodott, sürgősen devizára van szüksége, hogy üzemanyagot, földgázt, élelmiszert és gyógyszereket importálhasson.

Az országban naponta órákig nincs áramszolgáltatás az üzemanyaghiány miatt, és az élelmiszerárak is elszabadultak.

Colombo a múlt héten jelezte: átstrukturálás miatt ideiglenesen felfüggeszti külföldi adóssága megfizetését. Szakértők szerint Srí Lanka az államcsőd szélén áll, 25 milliárd dolláros külföldi adósságából az idén közel hétmilliárdot kell visszafizetnie. Egy Srí Lanka-i küldöttség hétfőn hivatalos tárgyalásokat kezdett az IMF-fel Washingtonban Ali Szabri pénzügyminiszter vezetésével.