Costa Ricán az elnökválasztás második fordulóját rendezték vasárnap, miután februárban a 25 jelölt közül egy sem szerzett elegendő szavazatot ahhoz, hogy elfoglalhassa a közép-amerikai ország államfői székét. Miután az előző – parlamenti választásokkal egybekötött – fordulóban rekord alacsony volt a részvétel, és egyik elnökjelölt támogatottsága sem érte el a 40 százalékot, hétvégén a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt között dőlt el a választási verseny.

Az utolsó közvélemény-kutatások a jobboldali Rodrigo Chaves előnyét mutatták, annak ellenére, hogy a Szociáldemokrata Haladás Párt (PPSD) jelöltje az első fordulóban a csak második lett, messze lemaradva a forduló győztesétől. Az előrejelzések a választások előtt mégis azt mutatták, hogy Chaves a voksok 41-45 százalékát szerezheti meg. Ellenfele, José María Figueres, aki 1994 és 1998 között egyszer már volt államfő Costa Ricán a Nemzeti Felszabadítási Párt (PLN) színeiben, a szavazatok 33-38 százalékára volt esélyes. A Costa Rica Egyetem által készített, Reuters által idézett felmérés kiemelte:

magas, csaknem 15 százalék volt az utolsó pillanatig bizonytalan szavazók aránya.

Chaves, a renegát

A hatvanéves Chaves most a leköszönő elnök, Carlos Alvarado kormányának pénzügyminisztere volt 2019-ben, de hat hónap után, az államfővel folytatott sorozatos vitái következtében, lemondott tisztségéről. Az Alvarado vezette Polgári Akciópárt (PAC) az elmúlt négy évben annyira lejáratta magát, hogy februárban be sem jutott a törvényhozásba.

Rodrigo Chaves, Costa Rica új, jobboldali államfője az elnökválasztás második fordulójában a szavazatok 53 százalékát kapta. A volt pénzügyminiszter kampánya során azt ígérte, felforgatja Costa Rica politikai elitjét, és kivezeti az országot a gazdasági válságból.  Hivatalát május 8-án foglalhatja el.
Fotó: LUIS ACOSTA / AFP

 

Az elnökválasztás első fordulójának eredménye – a választók körében tapasztalt, a politikai elittel szembeni általános elégedetlenség ellenére – sokakat meglepett, hiszen a második helyen befutott Chaves egy új, alig négy éve alapított politikai formáció, a Szociáldemokrata Haladás Párt (PPSD) élén indult, egy olyan országban, ahol évtizedek óta ugyanazok a mainstream pártok adták az elnököt.

A PPSD az 57 fős, egykamarás törvényhozásba februárban mindössze 10 képviselőt küldött. Chaves a kampánya során mégis azt ígérte, alapjaiban forgatja fel Costa Rica politikai elitjét, és ha a kongresszus ellenáll akaratának, népszavazások segítségével hoz majd új törvényeket. Erre vélhetően rá is lesz kényszerítve, ha a következő négy évben nem akar lépten-nyomon alkudozni a San José-i kongresszusba bejutott öt másik párttal, köztük a legnagyobb (19 fős) frakciót alkotó PLN-nel.

Figueres, az establishment képviselője

A most 67 éves José María Figueres, a Nemzeti Felszabadítási Párt (PLN) színeiben indult. A pártot apja, a helyiek által csak Don Pepének nevezett José Figueres Ferrer alapította, aki három cikluson át volt Costa Rica elnöke, legutoljára 1970 és 1974 között. Az ifjabb Figueres 1994-98 között már egyszer megszerezte az államfői posztot, és most azzal kampányolt, hogy Costa Ricának épp egy hozzá hasonló, széles körű politikai tapasztalattal rendelkező vezetőre van szüksége.

Jose Maria Figueres, a centrista Nemzeti Felszabadítás Párt jelöltje a szavazatok 47 százalékát szerezte meg vasárnap, ezzel alulmaradt az elnökválasztás második fordulójában. A politikus elismerte vereségét, gratulált riválisának, a rá szavazó választóknak pedig azt ígérte, a törvényhozásban segít Costa Ricának kilábalni a "súlyos válságból."
Fotó: EZEQUIEL BECERRA / AFP

 

Figueres kampányát korrupciós vádak lengték körbe. A politikus ellen még 2004-ben indítottak vizsgálatot – amikor épp a Világgazdasági Fórum ügyvezető igazgatója volt – egy több mint 900 000 dolláros "konzultációs díj" kapcsán, amit állítólag az Alcateltől vett fel. A francia telekom-cég elismerte, hogy több Costa Rica-i tisztségviselőt megkent annak érdekében, hogy elhappolhasson egy nagy állami megrendelésért egy Costa Rica-i állami cég elől. Figueres tagadta, hogy korrumpálták, de egészen 2011-ig – a vizsgálat lezárásig – nem tért haza Costa Ricára. A Világgazdasági Fórumban betöltött tisztségéről így is le kellett mondania.

Chaves-t is súlyos vádak érték 

Bár első látásra úgy tűnhet, a korrupt elit képviselője csapott össze – és veszített – egy változást ígérő, a politikán kívülről érkező, tiszta jelölttel Costa Ricán vasárnap, a valóság ennél árnyaltabb. Egyrészt Chaves, ahogy említettük, nem teljesen újonc a politikában. Másrészt nem is teljesen tiszta. 

Chaves közgazdászként csaknem három évtizeden keresztül lépkedett felfelé a Világbank ranglétráján, egészen az Indonéziai iroda éléig jutott. 2019-ben hirtelen lefokozták, és minden további előléptetés lehetőségétől megfosztották. Mint kiderült, azért, mert a vádak szerint 2008 és 2013 között több fiatal kolléganőjét is zaklatta. Chaves azt állította semmi rosszat nem tett, csak viccelt, amit a közte és beosztottjai közötti kulturális különbségek miatt értettek félre.

A közgazdász által adott magyarázatot gyengíti az a Wall Street Journalon a nemrég megjelent beszámoló, amely szerint Chaves ellen az utolsó Világbanknál töltött évei alatt is több hasonló panaszt tettek. A lap azt írta, azért nem nevezték ki a szervezet brazíliai irodájában élére, mert rossz híre megelőzte, és az ott dolgozók megtagadták a vele való együttműködést.

Chavest nemrég korrupcióval is megvádolták; azt állítják, elnökválasztási kampányát részben eltitkolt forrásokból finanszírozta. Az elnökjelölt tagadta a vádakat.

Kiábrándultak a választók

A vásárnapi fordulón a részvétel még alacsonyabb volt, mint februárban, amikor a választók alig több mint 60 százaléka járult az urnákhoz. A hétvégén ennél is kevesebben mentek el, a szavazásra jogosultak 42 százaléka döntött úgy, hogy egyáltalán nem nyilvánít véleményt az elnökválasztás második fordulójában.

A kiábrándultságot az elharapódzó korrupcióval és az egyre romló gazdasági kilátásokkal magyarázzák a megfigyelők. Bár Costa Rica sokáig a pozitív kivétel volt a közép-amerikai országok között, stabil és mérsékelt politikai vezetése, illetve kedvező gazdasági eredményei miatt, az elmúlt években sok minden kedvezőtlen irányba változott. A koronavírus-járvány padlóra küldte a nagyobbrészt turizmusra épülő gazdaságot, Costa Rica – Peru mellett – a térség legrosszabb gazdasági mutatóit produkálta 2019-20-ban.

A februárban útnak eresztett kormány 2021 januárjában 1,78 milliárd dolláros segélyt kért és kapott a Nemzetközi Valutaalaptól, hogy az ország gazdaságát újraindíthassa. Ezért cserébe egy sor megszorítást ígért, amelyek közül azonban csak a közalkalmazottak bérének csökkentését szavazta meg a törvényhozás. A lépés fokozta a társadalmi egyenlőtlenségeket az 5,1 millió lakosú országban, ahol jelenleg 15 százalékos a és az emberek valamivel több mint ötöde a szegénységi küszöb alatt él.

Chaves radikális változásokat ígért; csökkentené az államapparátus méretét, hogy átláthatóbbá tegye a korrupcióval mérgezett rendszert, és ösztönözné a vállalkozási hajlandóságot, valamint a beruházási kedvet is az országban. Elsősorban azonban az IMF feltételeinek kell megfelelnie, így mindenek előtt az elhalasztott megszorításokat kell a törvényhozáson árvernie. A Fitch mindenesetre bizakodó: a nemzetközi hitelminősítő nemrég felülvizsgálta Costa Rica szuverén adósság-besorolását, a kilátásokat negatívról stabilra javítva. A Fitchnél úgy látják, a közép-amerikai ország adóssága csökkenthető, a piaci finanszírozás költségei pedig kedvezőbbek lehetnek 2022-ben mint korábban.