A kiadásra kínált ingatlanok száma több mint 30 százalékkal csökkent az idei első negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva, de a visszaesés még szembetűnőbb, 48 százalékos a 2021-es év első negyedévéhez mérve – idézi a Lexxus szlovák ingatlanközvetítő cég adatait a SITA szlovák hírügynökség.

Március végén 2600 kiadásra kínált használt lakás volt a piacon Pozsonyban, valamint 1650 új építésű lakás. Utóbbi 20 százalékkal kevesebb mint tavaly, miközben az albérletek ára tavaly év vége óta tovább emelkedett a szlovák fővárosban.

Fotó: BEATA ZAWRZEL / AFP

Az ukrajnai háború elől menekülők fokozott érdeklődése az egyik fő oka, hogy összeesett az albérletpiaci kínálat az idei első negyedévben – közölte a Lexxus, hozzátéve, hogy a kiemelkedő márciusi albérlet-keresletet csak részben tudta ellensúlyozni, hogy az év első felében a befektetési céllal vásárolt lakások eladása felélénkült, és ezek többsége is megjelent aztán az albérletpiacon.

Nem állt meg az áremelkedés az ingatlanpiacon

Az új ingatlanok átlagára Pozsonyban egy negyedév alatt több mint 7 százalékkal (288 euróval) emelkedett, így március végére elérte a 4180 euró/négyzetmétert (áfával). A szlovák főváros különböző járásaiban nagy eltérés mutatkozik az árak emelkedésében: míg az óvárostól keletre mintegy 13 százalékkal, addig az óvárostól északra, a 3. járásban kevesebb mint 2 százalékkal mentek feljebb a szlovák főváros viszonylatában amúgy is nyomottnak számító árak.

A használt lakások átlagára több mint 6 százalékkal, azaz átlag 205 euróval emelkedett négyzetméterenként az idei első negyedévben a tavalyi negyedik negyedévhez viszonyítva, egyedül az öt szobás, vagy annál nagyobb lakásoknál nem tapasztalt áremelkedést a Lexxus.