Nicaragua kormánya helyi idő szerint vasárnap bejelentette azonnali kilépését az Amerikai Államok Szervezetéből (OAS), miután a szervezet bírálta a tavaly novemberi választás legitimitását, amelyen Daniel Ortega elnököt egymást követő negyedik ciklusra is újraválasztották.

Nem leszünk részesei az OAS-nak nevezett ördögi szerkezetnek

– áll a Denis Moncada külügyminiszter jegyezte közleményben, amely leszögezi azt is, hogy a hatóságok a szervezet összes nicaraguai irodáját bezárták.

A latin-amerikai ország kormánya

már nem sokkal a november 7-i választásokat követően bejelentette kilépési szándékát, azonban tagsága hivatalosan csak 2023-ban szűnt volna meg.

Bár a szervezet alapokmánya minden tagállam számára lehetővé teszi a kilépést, ennek folyamata két évig tart, és ezalatt az országnak teljesítenie kell még a szervezetben fennálló kötelezettségeit.

Fotó: Oswaldo Rivas / AFP

Az OAS közleményben tiltakozott irodái bezárása ellen, amelyet a nemzetközi eljárások durva megsértésének nevezett.

A 2007 óta hatalmon lévő, az országot 1979 és 1990 között is irányító Ortegát november 7-én választották újra, immár a negyedik egymást követő elnöki ciklusára.

A választást a nemzetközi közösség súlyos bírálattal illette, ugyanis az elnöknek nem volt komoly vetélytársa, mert a választást megelőző hat hónapban a hét lehetséges jelöltet letartóztatták.

Az OAS közgyűlése november 12-én megállapította, hogy a nicaraguai választások „nem voltak szabadok, tisztességesek, átláthatók, és nem voltak demokratikusan legitimek”. A szervezet ezzel megnyitotta az utat ahhoz, hogy esetleg felfüggessze Nicaragua tagságát.

A venezuelai kormány üdvözölte a kilépés bejelentését, az erről szóló közleményben pedig az OAS-t az amerikai imperializmus eszközének nevezte.