Alapítványt hozott létre a Better Finance európai befektetői csoport annak érdekében, hogy visszapereljék a befektetőknek az EY-tól azt a 1,5 milliárd eurót, amit a Wirecard német fintech vállalat 2020-as összeomlásakor veszítettek el – közölte szerdán a csoport, amely szerint mintegy 30 ezer  lehet az érintett befektetők száma.

Fotó: Shutterstock

Hozzátették, az alapítványt a holland jog alapján hozták létre, hogy a Wirecard könyveit auditáló EY könyvvizsgáló cég globális anyavállalatát is célba vehessék.

"A holland alapítvány létrehozása lehetővé teszi, hogy egyezségre jussunk az EY-jal, és a mögötte álló EY Global-lal is, méghozzá az összes megkárosított európai Wirecard-befektető érdekében" - mondta Marc Tuengler, az alapítvány megalapításában szintén résztvevő DSW német befektetői csoport ügyvezető igazgatója.

Az 1999-ben alapított Wirecard eleinte szerencsejáték- és pornográf weboldalak kifizetéseit dolgozta fel, mielőtt fintech sztárrá és a német DAX-index tagjává vált. A vállalat 2020 júniusában jelentett fizetésképtelenséget, amikor már közel 4 milliárd dollárral tartozott a hitelezőknek, miután egy 1,9 milliárdos lyukat tártak fel a könyvelésében, amely az EY szerint egy kifinomult globális csalás eredménye volt.

Klaus Nieding, a Nieding és Barth ügyvédi iroda vezetője a Reutersnek elmondta, hogy amennyiben az EY sem Németországban, sem másutt nem hajlandó békés úton megegyezni, akkor a befektetők bírósághoz fordulhatnak, a perköltséget pedig az alapítvány fedezné.