A GlobalData elemzőcég adatai szerint az emelkedő és a gyenge befektetői bizalom a kelet-európai építőipari termelés 3,4 százalékos csökkenését okozhatja az idén. Az ágazat hanyatlása továbbra is az orosz–ukrán háborúban gyökerezik. 

Az oroszországi kibocsátás 9,2 százalékos visszaesését várja a Global Construction Review is az országgal szemben kivetett szankciók miatt. Ezzel együtt az oroszokkal szoros kapcsolatban lévő gazdaságok is meg fogják szenvedni a és az ellátási láncok zavarait, valamint az idegenforgalmi aktivitás csökkenését.

Finnország már most akut acélhiánnyal küzd az orosz, az ukrán és a fehérorosz szállítások kiesése miatt. Az építőiparban felhasznált acél nagyjából negyede ebből a három országból származik a Finn Építőipari Szövetség közleménye szerint. A GlobalData közgazdásza szerint a legtöbb kelet-európai ország az elszálló energiaárakkal és a valuták leértékelődésével lesz kénytelen megbirkózni a következő időszakban. 

Fotó: Pixabay / pexels.com

A háztartások jövedelmének megszorítása valószínűleg gyengíti a keresletet és aláássa a kereskedelmi építési projektek növekedését, miközben az építési költségek emelkedése felfelé fogja nyomni a lakásárakat. Ezek együtt a lakásépítés iránti kereslet csökkenését fogják eredményezni

– fogalmazott Joel Hanna.

A globális problémák a építkezéseit is visszafogják a következő hónapokban, a válságkezelő intézkedések ugyanis megterhelik az államháztartásokat. Ráadásul Magyarország, Lengyelország és Románia az Ukrajnából érkező menekültáradatot is kénytelen kezelni. 

Az ukrán építőipari termelés 2022-ben 69 százalékkal csökken az előrejelzések szerint. Ez a teljes régiós építőipari összetermelést visszafogja majd az idén – írja a GlobalData.