A vártnál nagyobb mértékben, 17 százalékról 14-re vágta az irányadó rátát az orosz jegybank, hangsúlyozva, hogy további lazításra is maradt még tér bőven. 

-
Fotó: AFP

A rubel dollárhoz viszonyított árfolyama 1,8 százalékkal erősödött, a 71-es szint közelébe a kamatdöntés bejelentése után, ezzel már több mint 20 százalékra növelve a havi előnyét a zöldhasúval szemben. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy az orosz deviza árfolyama aligha nevezhető valósnak, hiszen a korlátozások miatt érdemi kereskedés nem zajlik a piacon. 

Előzetesen a piac mindössze 200 bázispontos kamatcsökkentést várt, noha azzal mindenki egyetértett, hogy a háború kitörésekor hirtelen 20 százalékra emelt, majd április elején 17-re mérsékelt rátát érdemben kell csökkenteni ahhoz, hogy a gazdaság elkerülje a recessziót. 

A nyugati szankciók által sújtott gazdaságban az 17,6 százalékon áll, az előrejelzések szerint az idén akár 23 százalékon tetőzhet a pénzromlás üteme, a jegybanki 4 százalékos célt legkorábban 2024-ben érheti el a mutató. 

A jegybanki prognózisok alapján az orosz gazdaság 8–10 százalékkal zuhanhat az idén. Minderre alapozva a piac azzal számol, hogy a irányadó kamat 10,5 százalékra csökkenhet az év végére.