Nemzetközi gazdaság

Padlóra küldené a német gazdaságot az orosz gáz elzárása

A bucsai borzalmak után egyre több ország gondolkozott el az orosz gázra kivetett embargó ötletén.

Christian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója is csatlakozott azon német politikusok és vezetők egyre hosszabb listájához, akik az orosz energiaellátás leállításának szörnyű következményeire hívták fel a figyelmet – adta hírül a Bloomberg.

Európa legnagyobb gazdasága – sok már országhoz hasonlóan – már így is küzd az egyre magasabb inflációval, és a helyzetet tovább fokozná, ha a megszűnne az orosz olaj és földgáz behozatala – jelentette ki Sewing egy hétfői sajtótájékoztatón.

Fotó: GEORG WENDT / AFP

Ebben az esetben Németországban minden bizonnyal elkerülhetetlen lenne a recesszió

– figyelmeztetett.

Bár Németország és több más, az orosz gáztól függő EU-s tagállam eddig ellenezte az energiaszektor büntetését, miután vasárnap nyilvánosságra kerültek a bucsai borzalmak – az elvonuló orosz hadsereg tömegsírt és lemészárolt civileket hagyott maga után –, egyre többen követelnek a korábbiaknál is szigorúbb szankciókat Oroszország ellen, és Berlin is belengette az orosz gáz tiltását.

Hasonlóan borúsan látják az esetleges gázelzárás által előidézett helyzetet más német döntéshozók és vállalatvezetők is.

Fotó: ARNE DEDERT / AFP

Christian Lindner pénzügyminiszter és Martina Merz, a Thyssenkrupp vezérigazgatója még az ukrajnai atrocitásokról szóló vádak nyilvánosságra kerülése előtt osztott meg Sewing állításaihoz nagyban hasonlító aggodalmakat.

Importembargó esetén olyan inflációra is fel kell készülnünk, amely átmenetileg még két számjegyű is lehet

– festette le a borús jövőképet Sewing.

 

Németország Deutsche Bank háború embargó infláció import szankciók Bucsa Christian Sewing
Kapcsolódó cikkek