Párizs-szerte tüntetnek az elkeseredett fiatalok csütörtökön, hogy kifejezzék mennyire kiábrándultak az elnökválasztáson kínált lehetőségek miatt.

Tíz nappal a második forduló előtt már láthatják a jelöltek – a szélsőjobboldali Marine Le Pen és a hivatalban lévő Emmanuel Macron –, hogy az elnök nem számíthat többé azokra a szavazókra, akik eddig elvből elutasították a szélsőjobboldalt.

Most néhány százan gyűltek össze Párizs latin negyedében a Sorbonne elülső terén, amely az évek során már számos francia diáklázadás epicentrumaként szolgált.

Elegünk van abból, hogy mindig úgy kell választanunk a kettő közül, hogy melyik lehet a kevésbé rossz választás. Nem akarjuk sem Macront, sem Le Pent– mondta Anais Jacquemars, egy 20 éves Sorbonne-i filozófiahallgató a Reutersnek.

A baloldali jelöltek mindegyike kiesett a választás első fordulójában, április 10-én. Sok diák úgy nyilatkozott, hogy inkább tartózkodnak a második fordulóban, mintsem hogy Macronra szavazzanak, csak azért, hogy megakadályozzák Le Pen hatalomátvételét. Egyesek szerint Macron politikája túlságosan jobbra fordult az első ciklusa alatt.

Én tartózkodni fogok, és mindenkinek javaslom, hogy hasonlóan járjon el– mondta Gabriel Vergne, a Sciences-Po elit kormányzati iskola 19 éves diákja. Az első fordulóban a baloldali Jean-Luc Melenchonra szavazott, aki mindössze 400 ezer szavazattal maradt le a második fordulóról.

Úgy gondolom, hogy a harc már nem az urnáknál folyik. Már hiteltelen az egész választás… így más frontokra kell terelni a csatát– mondta Vergne, és sztrájkra hívta a jelenlévőket.

Fotó: Mohamed Badra

Macron táborában egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a baloldali szavazók a szokásostól eltérően nem tömörültek a mainstream jelölt mögé, hogy szembeszálljanak a szélsőjobboldali versenyzővel. A közvélemény-kutatások szerint rendkívül szoros a verseny a két jelölt között, Macron 5-10 pontos előnnyel vezet Le Pen előtt, olykor hibahatáron belül, ami azt jelenti, hogy Le Pen győzelme nem lehetetlen.

A Nemzeti Front bejutott a második fordulóba, és nagyon-nagyon közel van a győzelemhez. Ráadásul sokkal többen tiltakoznak Macron ellen, mint a Nemzeti Front ellen– mondta a 23 éves Alexis, egy másik filozófiahallgató a Sorbonne-on.

Szerintem ez borzasztó nagy kudarc, mert segíti normalizálni a szélsőjobboldal elképzeléseit– tette hozzá, és nem hajlandó megmondani, kire fog szavazni.