Az célja, hogy 2023 tavaszán bevezesse a digitális piacokról szóló jogszabályt (DMA) – jelentette be Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke a múlt heti Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) konferencián. Vestager korábbi álláspontja szerint a trösztellenes jogszabály amely új szabályrendszert vezet be a bigtechvállalatok monopolhelyzetének megfékezésére már idén októberben hatályba lépett volna.

A DMA alapján az érintett multiknak három hónapjuk lesz arra, hogy bejelentést tegyenek státuszukról a bizottságnak, ezt követően pedig legfeljebb két hónapos várakozási idővel kell számolniuk, hogy az EU-tól megerősítést kapjanak. Ez a várakozási idő, valamint a DMA késleltetett bevezetése azt jelentheti, hogy 2023 végéig nem fogunk igazán nagy csatákat látni az EU és a bigtechcégek között – tudatta a The Verge. Vestager azt sugallta, a bizottság készen áll arra, hogy az úgynevezett kapuőrökkel, azaz a Meta, az Apple, a Google, a Microsoft és az Amazon által elkövetett jogsértésekkel szemben fellépjen, amint a törvények hatályba lépnek.

A DMA definíciója szerint azok a vállalkozások tekinthetők kapuőröknek, amelyek piaci kapitalizációja meghaladja a 75 milliárd eurót, és a legalább 45 millió havi felhasználót magukénak tudó közösségi platformok vagy alkalmazások tulajdonosai.

jogi paragrafus szabályozás EU-s Cyber law paragraph symbol concept on a colorful GPU
Fotó: Shutterstock

Ezek a szervezetek az előző pénzügyi évben elért teljes globális forgalmuk 10 százalékáig terjedő bírságra számíthatnak, ha megsértik a DMA szabályait, mely ismételt jogsértés esetén 20 százalékra is emelkedhet.

A Google-nak, a Metának és a többi globális platformnak lépniük kell, hogy jobban védjék a felhasználókat. Európa most világossá tette, hogy ezek a vállalatok nem viselkedhetnek a rendszertől független entitásként

– üdvözölte az áprilisi megállapodás hírét Dita Charanzova uniós törvényhozó.

Ha az DMA-t elfogadják, az valószínűleg léket üt a technológiai óriások által használt üzleti modellekben. Ez arra kötelezheti az Apple-t, hogy engedélyezze a felhasználóknak, hogy az App Store-on kívülről töltsenek le alkalmazásokat, ami ellen az Apple vezérigazgatója, Tim határozottan tiltakozik, mivel veszélyeztetheti az iPhone biztonságát, ha más webáruházból töltik le azokat. Ezentúl azt is megkövetelheti, hogy a WhatsApp és az iMessage kompatibilissé váljon kisebb platformokkal, ami megnehezítheti a WhatsApp számára, hogy a végpontok közötti titkosítás fennmaradjon.