Az amerikai földgáz határidős árai az idén megduplázódtak. A drágulás nagy mértékben növelte a kiskereskedelmi benzin és gázolaj áremelkedését, ami miatt a lakosság ellenszenve nő az Egyesült Államok energiaiparával és a kormányával szemben - írta meg a Reuters.

Az ipari szektor egyes szereplői úgy vélik, hogy

az USA-nak le kellene állítani a gázexportját, hogy előtérbe helyezhesse a saját belső igényeit.

A gáztermelők ezzel szemben bővítenék az exportkapacitást és több fúrási engedélyt is ki akarnak harcolni. Az Ukrajnában dúló háború és az ennek hatására hozott szankciók miatt hatalmas a kereslet az amerikai folyékony halmazállapotú gázra.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) üzemek a hazai termelés 15 százalékát dolgozták fel egy március közepén végzett felmérés szerint.

A magasabb gázárak többek között a Huntsman speciális vegyianyag-gyártó költségeit is. A vállalat elektronikai, építőanyag- és bútorgyártáshoz használatos alapanyagokat gyárt.

1239984861 A tug boat pulls out an LNG Tanker vessel at the Cheniere Sabine Pass Liquefaction facility in Cameron, Louisiana, U.S., on Thursday, April 14, 2022. Cheniere Energy, Inc. is the largest producer and exporter of liquefied natural gas (LNG) in the United States and the second-largest LNG operator in the world. Photographer: Mark Felix/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Mark Felix / Bloomberg via Getty Images

A fogyasztók ársokkot fognak tapasztalni

– mondta Peter Huntsman, a vállalat vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a cég a múlt évben több mint 1,5 milliárd dolláros nyersanyagköltség-növekedésen ment keresztül, ami leginkább az energiaárak emelkedésével magyarázható.

A legtöbb amerikai cég arra számít, hogy az orosz importról leszokni igyekvő európai országok élénk kereslete miatt a gázár továbbra is magas szinten fog maradni.

A feldolgozóipar nem tud beruházni és munkahelyeket teremteni, ha nincsenek biztosítva a stabil földgáz- és villamosenergia-árak. Ezekre veszélyt jelent a túlzott LNG-export

– mondta az Amerikai Ipari Energiafogyasztók kereskedelmi csoportjának elnöke, Paul Cicio.