Az elemzők nyolc százalékos éves német inflációra számítottak májusban az áprilisi 7,8 százalék után, ezzel szemben 8,7 százalékos adatot közölt kedden Európa és az euróövezet legnagyobb gazdaságának statisztikai hivatala.

Egyes híradások már az elképesztően rossz adatok érkezése előtt arról szóltak, hogy az orosz olajra az Európai Bizottság javaslata szerint kivetendő embargóval szembeni ellenkezést jelentős részben az inflációs félelmek gerjesztik. 

30 May 2022, Lower Saxony, Hanover: German Chancellor Olaf Scholz (r, SPD) stands at the booth of the Karlsruhe Institute of Technology (KIT) during the opening tour of Hannover Messe 2022. Photo: Moritz Frankenberg/dpa (Photo by Moritz Frankenberg / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Moritz Frankenberg / dpa Picture-Alliance via AFP

Az uniós állam- és kormányfők kedden tárgyalnak a tervről, és a német adatok pont kétnapos csúcstalálkozójuk kezdete előtt érkeztek. Ráadásul egy egész csokor olyan európai adattal egy napon, amelyek egytől-egyig azt mutatták, hogy a felszökő energiaárak tovább fűtik a rekord euróövezeti inflációt. 

Kedden a piacok nyitása előtt áprilisi importáradatok érkeztek, szintén Németországból, és kiderült, hogy a márciusi 35,9 százalékról 38,3 százalékra kúszott fel az éves index: az energiaimportárak 157,4 százalékkal emelkedtek. Ezután a májusi spanyol fogyasztói árindex érkezett, amely 8,7 százalékos éves emelkedést mutatott az áprilisi 8,3 után, és még a változékony élelmiszer- és energiaárak nélkül mért maginfláció is majdnem 27-éves csúcsra ugrott,  4,9 százalékra.

A belga éves ugyanakkor az áprilisi 8,31-ről 8,97 százalékra, negyvenéves csúcsra ugrott. Ausztriából és Itáliából áprilisi ipari termelőiár adatok érkeztek, az osztrák éves index 21,2 százalékról 21,5-re emelkedett, az olasz pedig nagyon magas maradt, bár az előző havi 36,9 százalékról 35,3-ra mérséklődött.

Az Európai Központi Bank inflációs célja 2 százalék. A bank az év során teljes fordulatot hajtott létre kommunikációjában: döntéshozói tavaly még átmenetinek titulálták az infáció felszökését okozó tényezőket, mára azonban már fenyegetésként értékelik őket, és arra készítették fel a piacokat, hogy júliusban megkezdődik a bank negatív zónában ragadt  kamatainak emelése. A friss adatok növelik a nyomást az EKB-n, hogy erőteljes ütemben szigorítson, egy kemény uniós olajembargó pedig még tovább emelné annak a kockázatát, hogy Európa visszasüllyed a recesszióba, amit 2020-ban a pandémia okozott.