A Bavarian Nordic dán vakcinagyártónak egyre nagyobb ütemben kell gyártania az egyik himlőoltását, mivel az egyes országok sorban adják le a rendelést a majomhimlő terjedése miatt. A Global Health nonprofit adatgyűjtő oldal adatai szerint az elmúlt hetekben

17 országban jelent meg a majomhimlő

írta meg a The Wall Street Journal.

Ezek között van

az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Portugália és Ausztrália is.

Ezt a vírust korábban csak nagyon ritkán észlelték Afrikán kívül. Az USA-ban egy bizonyítottan majomhimlős esetről lehet tudni Massachusettsben, illetve még öt betegnél áll fenn a gyanú, hogy ezt a betegséget kapták el.

Vaccine Research At Bavarian Nordic A/S Pharmaceuticals
Fotó: Bloomberg

A majomhimlő ellen nincs konkrét oltóanyag, de a Bavarian Nordic himlőoltása a jelek szerint hatékonynak bizonyult a vírus ellen. Az eddigi felmérések szerint a dán cég oltóanyaga, amit az USA-ban Jynneos néven forgalmaznak,

legalább 85 százalékban segít megelőzni a majomhimlőt.

Paul Chaplin, a Bavarian Nordic vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat több tucat országból kapott megrendeléseket a vakcinára. Hozzátette, a készleteik egyelőre korlátozottak, mivel a Jynneos oltóanyagot csakis megrendelésre készítik, általánosságban viszont nem gyártják. A jelenleg raktáron lévő adagok a korábbi megrendelésekből maradt dózisokból állnak. 

A tárgyalások alapján biztosak vagyunk benne, hogy rövid időn belül ki tudjuk elégíteni a keresletet

– mondta a vezérigazgató.

Vaccine Research At Bavarian Nordic A/S Pharmaceuticals
Fotó: Bloomberg

A Jynneos vakcinát Európában Imvanex néven forgalmazzák. Eredetileg a régebbi típusú himlőoltások kiváltására fejlesztették ki egy biztonságosabb alternatívaként. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság 2019-ben hagyta jóvá a Jynneos használatát a himlős és majomhimlős esetek kezelésére.

Paul Chaplin elmondta, hogy jelenleg az Egyesült Államok és Kanada azok az országok, ahol jelentősebb mennyiségű Jynneos-készletet halmoztak fel. Joe Biden amerikai elnök korábban kijelentette, hogy a majomhimlő valódi kockázatot jelent világszerte, a nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan pedig azt mondta, az országnak van elég vakcinája, hogy védekezni tudjanak egy esetleges járvány ellen.

Ez nem olyan, mint a Covid

Valószínűleg a majomhimlő esetében nem lesz szükség tömeges oltásra, mivel ez a vírus nem terjed olyan könnyen.

Emberek között szoros érintkezésre van szükség, hogy a majomhimlő megfertőzhessen valakit.

Ez a vírus jellemzően Nyugat- és Közép-Afrikában fordul elő nagyobb számban. Ezeken a régiókon kívül általában olyanoknál jelentkezik a betegség, akik járták Afrikának ezeken a területein. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a majomhimlő leginkább olyanok között terjed, akik szexuális kapcsolatot létesítettek, de fontos, hogy a betegség nem szexuális úton terjed. Egyszerűen olyan szoros testi kapcsolat kell a megfertőződéshez, ami leginkább szexuális érintkezés közben alakulhat ki. 

Mi az a majomhimlő, és hogyan került Európába?

Egyes szakértők a megbetegedések számának növekedését a Covid–19 miatti korlátozások feloldásával, illetve a megnövekedett utazási kedvvel magyarázzák.

A WHO jelentésében az is szerepel, hogy az Afrikán kívüli fertőzések legnagyobb részét olyan férfiaknál mutatták ki, akik más férfiakkal kerültek intim kapcsolatba. A szakértők ebből arra következtettek, hogy a vírus egy szűkebb közösségbe került be és ott terjed valamilyen formában. 

Az az érzésem, hogy ez egy járvány, ami úgy alakulhatott ki, hogy egy Afrikában járt személyen keresztül bejutott a vírus egy olyan közösségbe, ahol jellemző az intimitás

– erről Jake Dunning, az Oxfordi Egyetem Epidemic Diseases Research Group vezető kutatója beszélt. Ennek forrása egyes elméletek szerint akár a Kanári-szigeteken megrendezett Gay Pride fesztivál is lehetett, amelyen nagyjából 80 ezren vettek részt nemrégiben a világ minden tájáról.

A Bavarian arról számolt be, hogy a kereslet növekedése esetén meghosszabbítja  a gyártási sorozatot a himlőoltás esetében.

Az üzemük évente 30 millió adat oltóanyagot tud legyártani, bár ehhez csökkenteniük kell más vakcináik előállítását.