Egy kis finn sörfőzde néhány tucat kilométerre az orosz határtól új sört dobott piacra, hogy ünnepeljék országuk NATO-csatlakozási kérelmét.

A láger neve Otan olutta – az első szó az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének francia rövidítése, valamint a teljes név finnül azt is jelenti, hogy „iszom egy sört”.

Petteri Vanttinen, a családi kézben lévő Olaf Brewing vezérigazgatója elmondta a Reutersnek, hogy

a sörben „ízlelhető a biztonság egy csipetnyi szabadsággal”.

Finnország és Svédország előző héten kérelmezte a NATO-csatlakozást, miután az ukrajnai háború miatt át kellett értékelniük biztonságpolitikájukat. Kezdetben Moszkva megtorlással fenyegetőzött, a nyugati hatalmak azonban biztosították támogatásukról a két országot.

Az orosz fenyegetés ellenére Vanttinen szerint senki nem esett pánikba, úgy gondolja, hogy jól tükrözi a finn nyugodt mentalitást a piacra dobott ital: 

Ha már ideáig eljutottunk a folyamat során, igyunk egy sört. Semmi ok az aggodalomra.

A kék-fehér dobozok illeszkednek a színvilágához, és egy lovagot ábrázolnak, aki egy habzó sört tart fel, páncélján a szövetség logójával.

A sörfőzde a közeli Szent Olaf-kastélyról kapta a nevét, amelyet 1475-ben alapítottak, hogy megvédje Finnországot, amely akkoriban a svéd királyság hátországa volt a Novgorodi Köztársaság – a mai Oroszország elődje – megszállóival szemben.