Magyarország

A Pénzügyminisztérium (PM) ma közli a részletes tájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről. A május 9-én közzétett előzetes adatok szerint az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere április végén 2635,6 milliárd forintos hiányt mutatott. A központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 18,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 52,8 milliárd forintos többletet értek el az év első négy hónapjában. A kiadások közül kiemelték, hogy a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést. 

Lengyelország

A kiskereskedelmi forgalom áprilisi alakulásáról érkeznek ma adatok Lengyelországból. Márciusban 22 százalékkal ugrottak az eladások éves összevetésben, látványosan gyorsulva az előző havi 16,5 százalékos ütemről. A szezonálisan kiigazított havi növekedés 22 százalékos volt. A szakértői konszenzus áprilisra 31,1 százalékos megugrást jósol éves bázison. 

Németország

Az Ifo gazdaságkutató közzéteszi a májusi üzleti hangulatindexét. Áprilisban a mutató 91,8 pontra emelkedett az előző havi 90,8 pontról, miután a gazdasági szereplők túltették magukat a háború kirobbanása okozta első sokkon. Az előrejelzések szerint májusban tovább javult a hangulat, 92,1 pontra várják az indexet. 

Ukrajna 

A kiskereskedelmi forgalom alakulásáról közölnek ma adatokat Ukrajnából, ráadásul a februári, a márciusi és az áprilisi hónapokra. A háború sújtotta országban kaotikus állapotok uralkodnak, így aligha lesz meglepő, hogy az adatok is hiányosak, vagy torzak lesznek. A legfrissebb pontos adatok szerint januárban 20,7 százalékkal csökkentek az eladások havi összevetésben, ahogy az orosz–ukrán politikai helyzet fokozódott. Éves összevetésben márciusban már 50 százalékos zuhanást jelentettek, az előrejelzések szerint áprilisban még ennél is nagyobb, 55 százalékos lehetett a forgalom zsugorodása. 

Lettország

A termelői árindex áprilisi alakulását közlik ma havi és éves bázison Litvániában. Márciusban 27,2 százalékos termelői árinflációt mértek az előző év azonos időszakához képest, havi összevetésben 3 százalékos volt a drágulás. Az előrejelzések szerint áprilisban sem enyhült érdemben az árnyomás, éves alapon 27,8, havi bázison 1,2 százalékos árindex-emelkedést várnak.