Sanghaji hatóságok vasárnap közölték, hogy a Covid zárlat feloldásának szándékával június 1-jétől megszüntetnek számos, a vállalkozásokra vonatkozó "ésszerűtlen" korlátozást. A 25 millió lakosú kereskedelmi központ szerdától lényegében véget kíván vetni a két hónapos zárlatnak, amely súlyosan károsította a gazdaságot, és amelynek következtében sok lakos elvesztette jövedelmét, küzdött az élelmiszer-beszerzéssel és az elszigeteltséggel. 

Teljes mértékben támogatni fogjuk a különböző iparágak vállalkozásait a munkavégzés és termelés újraindításának érdekében - mondta újságíróknak Wu Qing alpolgármester, a szóvivő pedig arról beszélt, hogy szerdától enyhítik a tesztelési követelményeket azok számára, akik a város nyilvános helyeire szeretnének belépni. A tömegközlekedést is igénybe lehet venni 72 óránál nem régebbi PCR teszt felmutatásával, az eddigi 48 órással szemben. Újraindulnak a buszjáratok a nagyváros legnagyobb repülőtere és a pénzügyi negyed között. Sanghaj központjában lévő Plaza 66 bevásárlóközpont pedig már vasárnap megnyitott. 

SHANGHAI, CHINA - APRIL 25: A truck leaves the Tesla Shanghai Gigafactory on April 25, 2021 in Shanghai, China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images) 1314656632
Fotó: Getty Images

 

A Reuters tudósítása szerint ezzel tovább enyhülnek a két hónapja bevezetett, a nagyváros egészére kiterjesztett lezárások negatív gazdasági következményei. Az ország kereskedelmi központja igencsak megszenvedte a szigorú korlátozásokat, amely hatással volt az iparra, a kiskereskedelmi forgalomra, valamint az ingatlanszektorra. 

Mindez önmagában aligha elég a nagyváros gazdaságának újbóli felpörgetéséhez, ezért a város vezetői több intézkedéssel igyekeznek fellendíteni a fogyasztást. Ilyen célból a helyi önkormányzatok számara kiterjesztik annak körét, hogy milyen célok finanszírozására bocsáthatnak ki kötvényeket. Emellett aktívabb részvételre ösztönzik a helyi bankokat a kis- és középvállalati hitelezésben. Valamint felgyorsítanák az ingatlanprojektek jóváhagyását. Érkezik adócsökkentés is, a személygépkocsi vásárlási illetéket mérséklik, illetve az eredetileg tervezetthez képest idén 40 ezerrel több rendszámot adnak ki, azok után hogy tavaly 135 ezer új autót helyeztek forgalomba.