A második világháború óta nem ért el olyan rossz eredményt a schleswig-holsteini tartományi választásokon az SPD, Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata pártja, mint vasárnap, és folyik a találgatás, hogy ezt a szövetségi kormányzat általános népszerűségvesztése okozza-e.

08 April 2022, Berlin: German Chancellor Olaf Scholz (SPD) boards an Air Force Airbus at Berlin-Brandenburg Airport to fly to Great Britain. Scholz is on his way to his inaugural visit with Prime Minister Johnson. The bilateral talks are likely to focus on the Ukraine war and its consequences. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Michael Kappeler / dpa Picture-Alliance via AFP

Az előzetes eredmények szerint a kancellári székről tavaly leköszönt Angela Merkel pártja, a konzervatív CDU a szavazatok 43,5 százalékát szerezte meg – jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ez több, mint amit a jelenlegi szövetségi kormánykoalíció pártjai együttesen kaptak: a Zöldek 18, a szociáldemokraták 15,9, és a szabaddemokraták (FDP) 6,4 százalékot.

A tartományban ugyan eddig is a CDU kormányzott, de az SPD számára az eredmény többszörösen kellemetlen. Nemcsak az, hogy több mint húsz százalékponttal maradtak le Daniel Günther miniszterelnök pártja mögött, és hogy még a második helyet is elorozta tőlük szövetségi koalíciós partnerük, hanem az is, hogy messze elmaradtak még saját 27,2 százalékos 2017-es eredményüktől is. 

Olaf Scholz kancellár az orosz–ukrán háború kitörése óta kettős szorításban vergődik: a magas energiaárak és az energiahiány ránehezednek a német gazdaságra, ugyanakkor külföldről és belföldről is óriási politikai tűz zúdul rá, hogy lelkesebben támogassa a Moszkva ellen küzdő Kijevet gazdasági értelemben és fegyverekkel is.

A második világháború végéről megemlékező vasárnapi tévébeszédében a kancellár minden segítséget megígért Ukrajnának.

Putyin (orosz elnök) nem nyeri meg ezt a háborút. Ukrajna kitart

– mondta.

 

Schleswig-Holsteinról: ez a legészakibb, Dániával szomszédos német tartomány, két-három magyar megyényi területtel és 2,9 millió lakossal. Gazdasága főleg a mezőgazdaságra épül – nemzetközileg ismert a holsteini szarvasmarha –, de jelentős a és a hajóépítő-ipar is.