Az amerikai a bankszektor és a háztartások mérlege erős, az adósságköltségek alacsonyak, ezért a Fed képes leszorítani az inflációt anélkül, hogy recessziót okozna – jelentette ki Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságának csütörtöki meghallgatásán. „Az lesz a céljuk, hogy ezt megpróbálják elérni" – fogalmazott a Reuters tudósítása szerint.
Yellen megerősítette, hogy az az „első számú gazdasági kérdés” az ország és Joe Biden kormányzata számára. 

Fotó: JASON CONNOLLY

A fogyasztói árak növekedése „jelentős negatív hatást gyakorol sok sebezhető háztartásra, és a lézerfókuszunk az infláció kezelésére irányul" – mondta. Emlékeztetett, hogy a kormány nagy mennyiséget szabadított fel a stratégiai kőolajkészletekből a benzinárak alacsonyan tartására érdekében, és erőfeszítéseket tesz azért is, hogy felszámolja az amerikai kikötőkben felhalmozott lemaradásokat.
Yellen elhárította a republikánus törvényhozók vádjait, hogy a magas inflációt a tavalyi 1900 milliárd dolláros koronavírus-segélycsomag okozta volna. 

A fogyasztói árak emelkedését különböző tényezők hajtják, mondta, többek között az energiaáraknak az ukrajnai orosz invázió miatti megugrása és a világjárvány okozta problémák a globális ellátási láncban. Emlékeztetett, hogy a magas infláció nem csupán az Egyesült Államokban jelent gondot, hanem számtalan más országban is. „Ez azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban a kiadásokon túl is vannak olyan tényezők, amelyek kritikusak az infláció szempontjából" – fogalmazott.

Közben az is kiderült, hogy a Fed elnöke, Jerome Powell elég támogatást kapott az amerikai szenátusban, hogy folytathassa a munkáját a jegybank elnökeként. A Reuters hírügynökség értesülései szerint bár a szavazás még nem ért véget: Powellt mindkét oldalról támogatják, hogy még négy évig maradjon elnök. 

.