Bár az idegenforgalom Japán gazdaságának egyik fő pillére, a turisták a koronavírus-járvány két évvel ezelőtti megjelenése óta nem utazhattak be az ország területére. A kelet-ázsiai ország kedden közölte, hogy májustól korlátozott csomagtúrák formájában tesztturizmust indít, mielőtt az országot újra teljes mértékben megnyitná a turisták előtt – tudatta a Reuters.

A szabályokat némileg enyhítették, és már a diákok és az üzleti ügyekben utazók is beutazhatnak az országba.

Az egyéni utazókra azonban továbbra is érvényes a beutazási korlátozás, annak ellenére, hogy az iparág vezetői a turizmus újraindítását remélik, és kihasználnák a húszéves mélypontra esett jen árfolyamának előnyeit.

Many passengers are seen at the Haneda Airport in Ota, Tokyo on April 29, 2022, the first day of the golden week, Japan's consecutive holidays. It is the third GW since the spread of the new Coronavirus COVOD-19 infection and is the first without restrictions on activities. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Utasok a tokiói Ota Haneda repülőtéren 2022. április 29-én.Fotó: Kunihiko Miura / The Yomiuri Shimbun via AFP

A Turisztikai Ügynökség kedden közölte, hogy még ebben a hónapban engedélyezi a kisebb csoportos beutazásokat, hogy felkészüljenek a turizmus későbbi újraindítására. A kizárólag utazási irodák által szervezett túrákon az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Thaiföldről és Szingapúrból érkező, háromszorosan beoltott turisták vehetnek részt.

Fumio Kishida japán miniszterelnök egyelőre nem árulta el, mikor nyitja meg az ország határait teljesen a turisták előtt.

A kormány a határintézkedések fokozatos enyhítésére törekszik – mondta Makoto Shimoaraiso, a kabinet titkárságának egyik tisztviselője.

2019-ben Japán 31,9 millió külföldi látogatót fogadott, akik 4,81 billió jent költöttek el összesen.